Спорт+
Свободна зона
Улица Последна
 
Български Надежди
Работно Време
Приказка за Виното
 
Улица Последна
Историята...
с Божидар Димитров
Какво е да си...
         
 
 
 
Свободна Зона
публицистика

 
Всеки делничен ден от 18:20ч.
Водещ: Георги Коритаров
 

На 10 март 2010 г. Георги Коритаров се завърна в телевизионния ефир със свой нов проект – публицистичното предаване „Свободна зона” по ТВ+. Типично в стила на Коритаров, в предаването се разглеждат теми, свързани с ежедневието на българина, както и теми от международен характер. В разговора си със събеседниците водещият търси точните отговори, правилните решения, добрите идеи.

Гостите на предаването са разнообразни и винаги интересни, а качеството на дикусиите, естествено - високо.

„Свободна зона” е аналитично предаване, което протича в две части, по две теми и с двама госта. Девизът на предаването е „Пещерата прави свободата”, а декорът на студиото пресъздава вътрешността на истинска пещера - творческата провокация на „Свободна зона” към днешния политически ден на България, към разбирането за свобода и за правото да се изразяват различни позиции. Идеята на предаването е да се превърне в своеобразна трибуна на свободното слово, на различния поглед върху проблемите и на плурализма на личността.

„Свободна зона” се излъчва на живо всеки делничен ден от 18:20ч.

Редакционен телефон: 0700 31 900

Пряка телефонна линия в ефир: 0700 31 931

 Интервюта
 20.10.2010- Интервю за издание биг.бг

 
 
 

 

 

 


 
Николай Свинаров: Поредният „Уикилийкс” скандал може да има политически контекст

След като в средата на миналия месец стана ясно, че бившият началник на Генералния щаб Никола Колев и настоящ шеф на кабинета на президента Първанов е информирал американците в началото на 2003 г. за таен доклад за корупция в Министерството на отбраната, който е даден на висши военни и на президента, тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров коментира темата в студиото на „Свободна зона” по ТВ+.

„Това за мен е нова информация, но чак да ме изненада - не. Малко ми се струва несериозно към момента, при все че липсва повече информация да коментираме каквото и да било. Не мога да кажа, че става дума за шпионски скандал, защото ситуацията трябва да се обследва. Не имало такъв доклад по времето, когато аз съм бил министър и аз да не съм резолирал прокуратурата за това”, каза Свинаров през зрителите на ТВ+. Той подчерта, че 2003 г. все пак е била една особена година - годината преди реалното членство на България в НАТО. „Бяхме в постоянни и много близки отношения със САЩ и американските представители в България на много нива. Разбира се, това не означава, че това е било период, в който не са се спазвали законите и не се е гарантирала сигурността на българските граждани чрез опазване на съответната документация на национално ниво. На всички срещи между бъгарски и американски представители се е водил протокол. Разбира се, не изключвам и неформалните срещи. Не се правеше отчет за извънслужебни срещи на подобно ниво”, каза Свинаров.

Според сайта „Биволъ”, където излиза информацията, че Колев е агент на САЩ, се казва, че данните в доклада повдигат много въпроси: Самото наличие на таен доклад с констатирани закононарушения може да послужи за поставяне в зависимост на висши функционери и офицери, както и не на корупционни схеми. Още повече че за доклада знае ограничен кръг от хора: Колев, Първанов, сезираните "висши военни ръководители" и американците. Това не е убягнало на американските дипломати, които години по-късно изказват подозрения, че Първанов и Колев назначават генерали със съмнителна репутация, за да прикриват корупцията в армията.

„На ДАНС е възложено разследването, може би има и политически елемент заради поста на Колев. Едва ли обаче ДАНС може да разбере какъв точно е бил този доклад, ако има такъв, да удостовери достоверността на твърдението на Родерик Мур, че му е предоставен такъв доклад и да се проследи дали той не нарушава закона за нарушаване на държавната тайна. Разбира се, Родерик Мур е жив и здрав и би могъл да даде обяснение, но не бих могъл да кажа в качеството му на какъв той би предоставил подобни обяснения на нашата служба, той няма такова задължение, като дипломатически представител”, обясни в студиото на „Свободна зона” Свинаров. Бившият военен министър не изключи и възможността скандалът да има и политически контекст с оглед на позицията на Колев в момента и предстоящите избори за президент. Бившият министър на отбраната каза също, че не е голям оптимист по отношение на разследването на ДАНС.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
 
  НОВИНИ
СПОРТ
ПРОГРАМА
ФИЛМИ
ПРЕДАВАНИЯ
СЕРИАЛИ
ЗА ТВ+
РЕКЛАМА
КОНТАКТИ