Суеверията на петък 13-ти

Петък, 13 Май 2022 12:19


Над 60 милиона души по света твърдят, че се страхуват от петък 13-ти. Някои от тях не ходят на работа в този ден, не шофират и дори не излизат от дома си. Страхът от петък 13-ти се нарича параскевидекатриафобия. Психолози са установили, че хората, които се считат за нещастни, е по-вероятно да вярват в суеверия, свързани с лошия късмет. 

Всяка година има поне по един и най-много по три съвпадения на датата 13-ти с деня петък. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък 13-ти.

Много сгради изпускат числото 13 при номерацията на бутоните в асансьора си. а болниците по света нямат стая с номер 13. Според проучване има леко увеличаване на инцидентите, свързани с шофирането във "фаталния ден". Във Формула 1 например няма болид с номер 13. Регистрирани на петък 13-и са и самолетни катастрофи. По тази причина авиокомпании трупат огромни загуби от незаети места.

Според прогнозите в петък 13-и през 2029 г. астероидът 99942 Апофис с диаметър 320 метра може да премине опасно близо край Земята. Според учени от НАСА той е достатъчно голям, за да оцелее при преминаването през земната атмосфера и да опустоши огромен регион. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
"Ивайло - геният на злото или смелото сърце" - III част, документален филм
12:00
Пряко: Тенис: Internationaux de Strasbourg, Страсбург - четвъртфинали (WTA 250)