АНГЕЛОВ: ОТЧИТАМЕ ПЪРВИ КРАЧКИ ОТ КРАЯ НА ТРЕТАТА ВЪЛНА

Четвъртък, 08 Април 2021 16:54


България се нарежда на 9-то място в Европейския съюз по заболаваемост от коронавирус и на 4-то на Балканите. Това съобщиха здравните власти на редовния си брифинг. А по отношение на смъртността - страната ни се намира на 2-о място в ЕС.

 
Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта . Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

"74% от леглата за неусложени пациенти от национална база са заети. Заетостта на интензивините легла е 64%, като тук отчитаме тенденция за намаляване на заетостта на леглата."

 
Покачва се тенденцията за увеличаване на починалите от коронавирус, но все още не сме достигнали връхната си точка от зимата. Това обяви председателят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски.

"По отношение на починалите ситуацията е - не сме дистигнали връхната си точка от зимата, която беше 27,7 на 100 000 починали. Сега сме 23,2 на 100 000. И все още нямаме задържане в тази посока. Тенденцията е покачваща се."

По темата за страничните ефекти на ваксината на AstraZeneca властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. А състоянието на вече имунизираните ще бъде наблюдавано за симптоми.

"Такива симптоми са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие или размазано виждане. Затова е изключително важно, ако някое лице, на което е поставена такава ваксина ,да се консултира с медицински специалист."

Съотношението полза - риск е положително и ваксината може да бъде прилагана, категорични са от Европейската агенция по лекаствата.

"Тя трябва да се постави по решение не ваксинационния щаб на 70-тия ден, като продуктовата характеристика позволява тя да се постави и на 84 ден, т.е. след още 2 седмици. Ние ще си дадем максимално време, в което може да изчакаме поставянето на втората доза."

Това поставя въпроса за реимунизацията на вече получилите първа доза от препарата.

"Науката към момента не дава отговор на прилагането на друга ваксина, различна от ваксината на Астра с оглед на постигането на ефективен имунитет."

Здравните власти коментираха и евентуално разхлабване на мерките за някои от затворените бизнеси.

"По отношение на големите магазини няма да направи това, което те искат. Вероятно ще сложим квадратни мерките за 1 човек, които ще бъдат между 8 - 10 кв. метра."

Ангелов призова бизнеса за търпение още една седмица , за да могат властите категорично да разхлабят повече мерки. 


 Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Рейсинг екстрийм" - 584 еп., предаване за екстремни спортове
03:30
Тенис: Volvo Car Open, Чарлстън – полуфинали (WTA 500 - повторение)
04:00
Футбол: Ейбар - Леванте (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)