ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ОТСРОЧКА НА КРЕДИТИТЕ

Петък, 05 Март 2021 16:45


Над 100 хиляди са исканията за отсрочване на кредитите, подадени от домакинствата към банките, сочат данните на БНБ. Одобрените са над 82 хиляди домакинства, а общата стойност на одобрените за частен мораториум задължения са над 1,8 милиарда лева. Как хората ще връщат кредитите си след падането на мораториума и как пандемията се отрази на лихвите по тях, вижте във видеото.

След няколкократното удължаване на мораториума по кредитите, срокът за подаване на заявления от клиенти изтича на 23 март. Хора и фирми, независимо дали вече са поискали отсрочка или не, могат да поискат те да бъдат временно замразени. Кредитният консултант Тихомир Тошев съветва, ако след изтичането на мораториума, клиентите все още имат затруднения с обслужването му, да се обърнат към банката, а да не търсят други кредити за погасяването му.

"От тук нататък се гледа индивидуално, банките не искат лоши длъжници и не искат да взимат апартаменти. Банките искат да намерят взаимноприемливи неща с техните клиенти, за да могат те да продължат да си обслужват кредитите и тук има много инструменти, които могат да се използват. Кредитът да се разсрочи за още някакъв период, или да се разсрочи само вноската, или да се удължи, или да се направи някакъво рефинансиране, т.е. има много инструменти, които биха позволили длъжника да се справи с това продължаващо затруднение."

Цветелина не е привърженик на кредитите. Според нея хората, пристъпили към тегленето на кредит, трябва да имат финансова култура, защото процесът крие много рискове.

"В живота могат да се случат най-различни фактори - да загубиш работата си, особено сега в пандемията много хората може би са загубили работата си, имат кредити и точно заради тези непредвидени ситуации в живота този кредит се явява воденичен камък, който те натоварва и този мой опит от едната страна, но и от друга страна липсата на адекватно законодателство от друга, което да защитава хората в такава ситуация, когато всъщност в неплатежоспособност и не могат да изплащат кредитите си. Психологическите последици на един човек, който не може да си плати кредита са наистина ужасни."

Специалистите прогнозират запазване нивата на лихвите същите дори и след края на пандемията.

"Някои банки още от началото на тази година понижиха лихвите по ипотеките - 3 банки го направиха , но като цяло лихвите ще се запазят около тези нива и тази година. Повишение няма да има, защото системата е свърхликвидна, хората продължават да трупат пари вътре, въпреки нулевите лихви по депозити - това ще продължи лихвите по кредити ниски.", допълва кредитният консултант.

 

От банковия сектор регистрират понижаване на лихвите през изминалата година. При ипотечните кредити те достигнаха между 2,5 и 3,1%, а при потребителските между 4,5 и 6,5%. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Рейсинг екстрийм" - 584 еп., предаване за екстремни спортове
03:30
Тенис: Volvo Car Open, Чарлстън – полуфинали (WTA 500 - повторение)
04:00
Футбол: Ейбар - Леванте (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)