БЪЛГАРСКИ УЧЕНИК ИЗМИСЛИ ТЕОРЕМА В МАТЕМАТИКАТА

Вторник, 02 Март 2021 17:39


Ученик от 11 клас е избран от Института по математика и информатика към Българската академия на науката за участие в лятна изследователска школа за ученици в САЩ. Той спечелва това право, защото е автор на собствена теорема. Обучението на изявените ученици от цял свят ще премине под ръководството на известни учени.
 

Ангел Райчев е възпитаник на столичното 125 училище "Боян Пенев". Още от 2-ри клас се запалва по математиката и не след дълго идват и първите успехи. 

"Балканската олимпиада по математика беше през есента - там изкарах бронзов медал."

"5-ти клас влезе в математическата паралелка и започна по-интензивна подготовка и в 6-ти клас Ангел спечели международно състезание в Хонгонг с максимален резултат още тогава, единствен българи всъщност", допълва учителят му. 

Последват още редица отличия от международни състезания в Индия, Южна Африка и Европа. Първоначално Ангел не е имал амбицията да участва на лятната изследователска школа за ученици в САЩ, признава неговият учител Димитър Димитров. 

"И това наложи да дойде вкъщи да го подложа на натиск, изпи няколко кани чай и всичките бонбони изяде и привечер по тъмно кандиса."

Квотите за международния форум са само две - една за математика и една за информатика. 

"Има някои членки на състезанието и те са около 60 държави и от всяка държава им по 1 или 2ма човека, които изпращат и са около 80 човека."

"Разработват проект, който защитават и в зависимост от това как се представят вече получават и награди и покана да се запишат в университет, със стипендия естествено."

До единственото място за България, Ангел се добира с откритие. Създава собствена теорема, за решението на задача, с която подпечатва билета си за САЩ. 

"Това е всеизвестен факт, който всеки го знае, но никой не е показал решението на това нещо и беше хубаво, че аз го представих. По принцип беше нерешена задача не само от ученици, но и от учени."

Теоремата на единайсетокласника впечатлява учените от Института по математика и информатика към БАН.

- А не се ли притеснявате, че ученикът може да надмине учителя?
- Напротив много ще се радвам, той в някои отношения може да ме е надминал, той понякога работи с неща, които са на ниво 1-2и, 2-ри курс в университетите. 
- Как ви кара да се чувствате това?
- Горд, но той не е подвластен само на математиката, миналата година в студ и сняг 12 часа по това време изкачахме билото на Стара планина.
- Ако трябва да му напишете 2-ка, по нещо, по какво ще е?
- Двойка мога да му напиша, той просто е инат в някои отношения, вместо да разбере от две думи, когато му се казва, той си държи на неговото и трябва да минат дни, за да разбере, че не е прав. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:00
"Изкуството - тогава, сега и завинаги: Атанас Стаменов" - 151 еп., предаване за изкуство
03:30
Тенис: Volvo Car Open, Чарлстън – полуфинали (WTA 500 - повторение)
04:00
Футбол: Ейбар - Леванте (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)