РАЗРЕШИХА ОРГАНИЗИРАНИТЕ ПЪТУВАНИЯ В СТРАНАТА, А ОТ 1 АПРИЛ И ТЕЗИ ЗАД ГРАНИЦА

Вторник, 02 Март 2021 17:32


Изискването за отрицателен ПСР-тест ограничава пътуващите, но не ги спира - смятат от туристическия бранш. Забраната за реализиране на организирани пътувания в страната отпадна.

От 1 март се разрешиха организираните пътувания в страната, а месец по-късно се очаква и пътуванията зад граница да станат достъпни. 

"Нагласата беше пътуванията да се разрешат от 1 април, разрешаването идва от 1 март, защото има исторически период от време, в което да се завърти колелото, т.е. когато се обявят определени програми за пътувания, хората да имат време да реагират, да се запишат, което ще вземе минимум 20-30 дни."

Изискването за отрицателен ПСР тест ограничава пътуващите, но не ги възпира, категоричен е Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма. 

"Разбира се, това е част от нещата, които ограничава пътуванията, които дори и финансово влияят върху пътуванията, но като цяло ние говорим за период, в който сме в пандемична обстановка и период, в който сме извън тази пандемична обстановка. Извън този период ще продължат да действат сертификатите за ваксиниране, които очакваме да бъдат изработени в обозримо бъдеще от ЕК и протоколите за пътувания, които ще включват и лицата, които са прекарали това заболяване и имат антитела и лицата, които не могат да бъдат ваксинирани и не попадат в тези категории, но няма да бъдат ограничавани."

Освен, че утежнява бюджета ПСР тестът влияе и на психиката на пътуващите, смята собственикът на туроператорска агенция Светла Тагарева. 

Голяма част от пътуващите пътуват с малките си деца за семейни почивки и те не желаят да причиняват стрес на дете на 9-10 или 11 години, така че не всичко е само до пари има и голяма част психология в това нещо."

В момента най-търсени са екзотичните дестинации като Дубай, Египет и Занзибар, а резервациите им се правят или доста преди самото пътуване, или непосредствено преди него. 

"Ранни записвания, независимо дали става въпрос за юни месец за българско черноморие или за септември месец в Европа, те вървят доста бавно и минимално като количества и моето очакване за тази година е че ние ще работим с потвърждение за last moment."

Туроператорите отчитат повишение в цените на пътуванията в Турция, а офертите за почивка в Гърция запазват цените си от миналата година.  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Рейсинг екстрийм" - 584 еп., предаване за екстремни спортове
03:30
Тенис: Volvo Car Open, Чарлстън – полуфинали (WTA 500 - повторение)
04:00
Футбол: Ейбар - Леванте (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)