АБСОЛВЕНТИТЕ В НАТФИЗ ПРЕД ТРУДНОСТИТЕ НА ПАНДЕМИЯТА

Неделя, 31 Януари 2021 18:54


Въпреки епидемичната обстановка - абсолвенти от НАТФИЗ играят представлението "Кукли сме ние". Как актьори се обучават дистанционно, при какви условия играят дипломните си представления - и откъде черпят мотивация. Репортаж на стажант-репотера Йордан Куманов.

Вечно е твърде дълго време, Розета....

Розета, танцувай!

Йордан Куманов:
В НАТФИЗ класът на проф. Пламен Марков се подготвя за поредното си представление.
Както професионалните актьори, така и те, не са прекъсвали срещата си с публиката. Има ли реализация за студентите, каква е мотивацията им за изява и съществена ли е разликата, когато залата не е пълна.


Заради мерките публиката в залата е с маски и през две седалки.


Яна
Да, определено. Енергията е друга и винаги хората се зареждат от този до тях. Когато той се разсмее винаги тръгва една енергия която в момента е доста по-малка.


Имат ли място технологиите в творческите занимания и кое липсва най-много при онлайн репетициите за студентите от Академията?

 Вартан
Това беше доста интересен и странен процес на работа, понеже всичко беше неясно кога ще продължим нашите представления. и това което ни мотивираше в началото беше, че трябваше по някакъв начин да запазим духа и енергията на представлението.

Сияна
Трудно, почти невъзможно е. Може да се случат репетиции които са на маса свързани с анализ и уточняване на задачи, на средства. Като цяло репетициите на маса онлайн са много трудни.
За едно такова живо и истинско изкуство, което разчита на живия контакт, на истинското, на това което протича между хората лице в лице, а не с преградите на електроникатра и техниката не смятам, че е възможно.


Въпреки че публиката в театрите е на 30% и салоните не са пълни със зрители, както обикновено, четвъртокурсниците успяват да намерят вдъхновение.

Тодор
Че е по-трудно. Винаги когато е по-трудно е по-интересно!

Николета
Това, че изкуството е по-силно от всичко, и че няма нещо, което да може да ти попречи на този полет.

едно от дипломните представления на студентите е постановката "Кукли сме ние" с режисьор Елица Йовчева.Постановката е компилация от две пиеси, "Леонс и Лена" и "Романтици". Защо решихте да обедините двете произведения?
Истината е, че моето педложение беше "Леонс и Лена" и по предложение на професор Пламен Марков хвърлих едно око на пиесата "Романтици", заради големите възможности двете пиеси да бъдат обединени и да получим един по-богат текст, който съдържа повече обрати и повече действие.

Да се работи със студенти е доста по приключенско и почвата под краката на режисьора, според мен е доста по несигурна, но процеса е много обогатяващ, защото се учим взаимно.

Сценографията има изключително важно значение за пресъздаване на атмосферата на спектакъла, категорична е Александра Йотковска.


Идеята за съдбата и свободната воля е доста водеща в това представление и идеята за нарисуваното като присъствието на една сила, на един всевиждащ художник, който прави скиците на това пространство се появи в разговора за това по какъв начин бихме могли ние основната идея да я пресъздадем по най-добрия начин на сцената.


Чакайте...
 ... ето ги.


Програмата за представленията на абсолвентите можете да намерите на сайта на Академията. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
18:00
"Алтернативата" - публицистично предаване
12:00
Пряко: Тенис: Internationaux de Strasbourg, Страсбург - четвъртфинали (WTA 250)