УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ БЕЗ РОДИТЕЛИ ПОЛУЧИХА СТИПЕНДИИ

Неделя, 08 Ноември 2020 12:02


Ученици и студенти без родители получиха десет стипендии. Конкурсът „Постигам по-висок успех“ е на фондация „Благотворител“. Стипендията се отпуска да една учебна година.

Подкрепа за талатливи деца в нужда. Младежи от различни градове в страната участваха в конкурса “Постигам по-голям успех”. 10 от тях получиха стипендии, каза председателят на фондация “Благотворител” Станислава Рашева.

СТАНИСЛАВА РАШЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „БЛАГОТВОРИТЕЛ“
“Това са деца без родители, отраснали в институции, понякога в приемни семейства сме имали. Тръгват от никаква подкрепа и достигат до високи мениджърски позиции. Достигат до реализация в медицината. В чужбина имаме едно момче. Изключително е удовлетворяващо да видиш съдбите на тези деца как се променят.”

Стипендията е насочена към деца, лишени от родителски грижи и към тези, които имат успех над 5. Тя се отпуска за една учебна година – от октомври до юни месец.

СИЛВИЯ ИЧЕВА РЕПОРТЕР НА ТВ+
 “Ученици от 8-и, 11-и и 12-и клас, както и студенти в първи курс могат да се възползват от стипендията. Тя е в различен размер в зависимос от успеха на младежите.”

Учениците с много добър успех полуват месечно по 50 лв, отличниците – по 80, а първокурсниците – по 100 лева. 5 деца са отпаднали от конкурса, посочи Станислава Рашева.

СТАНИСЛАВА РАШЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „БЛАГОТВОРИТЕЛ“
“Имаме неизвинени отсъствия колко са имали, имаме успех като такива базисни критерии и освен това есето. Понякога есето говори много за детето, защото ние не искаме да съберем литератури в този конкурс. Ние сме казали, че основният критерий, по който оценяваме есетата е на база личен опит, който те споделят в това есе.”

Сред спечелилите стипендия е 17-годишната Елена Веселинова. Тя учи във Френската гимназия и е в 11-и клас. Казва, че винаги е обичала литературата. Темата на есето също я е провокирала да се включи в надпреварата.

ЕЛЕНА ВЕСЕЛИНОВА 17 ГОДИНИ
“Веднага щом прочетох темата, а темата беше “Корабът е на сигурно място на пристанището, но не за това са създадени корабите”. Веднага щом я прочетох, първата ми мисъл беше свързана със зоната на комфорт и как човек всъщност е на много сигурно място в зоната си на комфорт, но не за там е създаден и, че трябва да направ ивсичко възможно да излезе и да натрупа възможно най-много опит. И тъй като това ми се случи и в личен план, някакси есето ми дойде отвътре и мисълта ми започна да тече много гладко.”

Момичето вижда своята реализация в сферата на медицината. Казва, че ще използва средствата от стипендията, за да осъществи свои малки мечти.

ЕЛЕНА ВЕСЕЛИНОВА 17 ГОДИНИ
 “Много обичам да ходя по планините. Може би стипендията ще бъде част от това да ми помогне да откривам планини, да откривам нови върхове в обучението, в природата и навсякъде.”

Председателят на фондацията смята, че децата трябва да получават и кариерно консултиране. Наблюденията й показват, че много от тях кандидатстват или социална педагогика, или социални дейности.

СТАНИСЛАВА РАШЕВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ФОНДАЦИЯ „БЛАГОТВОРИТЕЛ“
“Децата са отраснали в една социална среда, социални работници са се грижили за тях и те познават това като професия, ориентират се по същия начин, което много често ги връща в домовете, за да помагат. Това е хубава практика, но те могат да имат и различен път.”

Конкурсът “Постигам по-голям успех” съществува вече повече от 15 години. През това време са подпомогнати над 430 стипендианти. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:00
"На лов: 120 годишнина СЛР - Стара Загора" - предаване за лов
04:00
Тенис: Мария Сакари - Беатриз Адад Мая (Rothesay Open Nottingham, Нотингам; WTA 250 - II четвъртфинал, повторение)