МАТЕРИИТЕ ЗА ДРЕХИ И ВЛИЯНИЕТО ИМ ВЪРХУ ЧОВЕШКОТО ТЯЛО

Неделя, 04 Октомври 2020 18:05


Материите на дрехите, които носим - имат пряко отражение върху нашето здраве и комфорт. Вижте - как да се ориентираме в основните видове - и какво е влиянието им върху нас!

Впечатлени от модела, цвета или изгодната цена на една дреха, обикновено забравяме за материята, от която е направена. Често материиите, които имат пряк контакт с кожата ни, дават отражение върху нашето здраве - обяснява алергологът д-р Анна Валериева.

д-р Анна Валериева, алерголог:
 Например пациентите с атопичен дерматит и тези, които имат нарушения на кожната бариера при тях може да се наблюдава влошаване на обривите, засилване на сърбежа, дискомфорт, също така и поява на по-обширен обрив. Също така, когато те започнат да използват материи например от вълна. Вълната може да бъде алерген в случая и да влоши протичането на това заболяване. Друго, което може да възникне в резултат на различни...допир с различни материи като платове и други аксесоари, които имат непосредствен контакт с кожата, е алергичният контактен дерматит, при който може да имаме вече възникване на различно възпаление на мястото на контакт на определени агенти.
 

Най-добре човешкото тяло се чувства в естествени материи, казва още алергологът, но предупреждава, че това не важи при всички. Най-добрият ни ориентир е нашият собствен тип кожа.

 д-р Анна Валериева:
Не винаги точно това дали са естествени, или изкуствени материалите е най-важното, а основното, което е важно, е пациентът, който има такива проблеми наистина да потърси адекватна диагностика, защото дори един естествен материал, каквато е вълната може да бъде също причинител на алергии, при хора, които имат предразположеност да правят такива в случая. 2:31 + 0:29 А също така и нещо, за което не мислим са и оцветителите в материите на дрехите, които си избираме на допир и на външен вид, но те могат да имат и други ефекти върху нас.


Съставът на една дреха задължително трябва да бъде указан върху етикета, който задължително трябва да го прочетем преди да я купим. Препоръките обаче често остават далеч от реалността.

Цанка Иванова:
 Принципно обръщам внимание, но повече на допир как ги чувствам, така.  Да е мека, да е памук в повечето случаи, но може и нещо друго, стига хубаво да седи на тялото. Чувала съм за много тежки случаи, но аз не съм стигала до там.


Освен на самите материи, експертите, напомнят, че трябва да обръщаме внимание и на почистващите препарати, с които обработваме дрехите си, защото в много случаи точно те са първоизточникът на алергията. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:30
Новини
14:30
Пряко: Тенис: J&T Banka Ostrava Open, Острава (WTA Premier)
14:30
Пряко: Тенис: J&T Banka Ostrava Open, Острава (WTA Premier)