КУЛИНАРЕН ФЕСТИВАЛ В БАНСКО

Неделя, 02 Август 2020 13:23


Традицията "На разкръстица" оживя по автентичните бански улички. С местни специалитети, много фолклор и традиционната гостоприемност механджиите посрещнаха гости и туристи, за да им покажат какво представлява Банско.


Юлия Попова: "С музика с настроение с почерпка от нас да може да празнуваме, да си поговориме на бански, да си кажеме лонджи, да покажеме на младите какво е носия, каква е банска гозба."


А на трапезата всеки можеше да опита местните специалитети, които Банско пази през годините.


Юлия Попова: "Автентично това се готви в домовете и до ден днешен, костурета, на това му казваме когато боба е гъст, имаме целуварчи, което е стара традиция сега са пости, хората могат да си ги приготвят. Всякакви баници имаме, баницата с ориз която е типично банска, в нея се слага и малко сирене, някои слагат, някои не."


Пълните чинии бързо се изпразваха, а за рецептите всички питаха, макар да знаят, че банските специалитети трудно се повтарят.


- "Целуварки и боб, много са вкусни."


- "Много ми харесва."


 - "Всичко, просто душата ми се радва много в момента, всичко и танците и спонтанноста и сладките за мен това е ново."


Наред с ароматните ястия местните баби показаха и занаяти, с които младите рядки се захващат.


- "Я пресуквам, това е прежда, която съм спрегнала и сега навивам я на вретеното, после че плета чорапи."


Малин Бистрин, хотелиер: "Имаме 99 причини туруста да посети Банско и една от тях я виждате или поне една от тях - това е кулинарията, другата е фолклора, другата е църквата и много много причини, за да дойдете при нас."


Следващата седмица в Банско предстои поредното издание на джаз фестивала, в който и тази година участие ще вземат имена от световната сцена. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
Новини
16:30
Тенис: Top Seed Open presented by Bluegrass Orthopaedics, Лексингтън - четвъртфинал (WTA International - повторение)
16:30
"Ариц Адурис - Хитрата лисица напуска сцената" - документален филм