ОЧАКВА СЕ МЕЖДУ 22-25% СПАД В ТУРИЗМА НА ГОДИШНА БАЗА

Неделя, 05 Юли 2020 13:12


С над 80 на сто по-малко са пътуванията на български граждани в чужбина през май тази година спрямо същия месец на 2019-та. В сравнение с месец април обаче те бележат ръст с около 60%, сочи статистиката. Около 2 200 000 по-малко са пристигналите в страната туристи през първите 6 месеца в сравнение със същия период на миналата година, показват данните на Института за анализи и оценки в туризма.

РУМЕН ДРАГАНОВ ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА АНАЛИЗИ И ОЦЕНКИ В ТУРИЗМА:
 “Тъй като непрекъснато падат мерки, ограничения, възстановяват се полети и това всеки ден се случва, ние до средата на юли ще имаме възстановена цялата програма такава, каквато е била предходната година, което означава, че ние можем да постигнем числа, близки, които сме имали в предходни години в оставащите 6 месеца на годината.”

КОНСТАНТИН ЗАНКОВ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ИНСТИТУТА ЗА АНАЛИЗИ И ОЦЕНКИ В ТУРИЗМА:
 “Ако продължим да се развиваме положително напред в лятото, се очакват между 22 и 25% спадове на годишна база от туризма, но ако продължим да виждаме спадове летните месеци значителни, съответно можем да получим по-големи спадове.”

По-малко са пътуванията независимо дали са с цел почивка и екскурзия или служебна такава. През май най-малък е броят на чужденците, решили да дойдат у нас на почивка. В същото време гърците въведоха нови правила за влизащите в страната. От началото на юли всички чуждестранни граждани, решили да почиват там, попълват онлайн формуляр поне 48 часа преди пътуването си. Той съдържа уникален код, който ще бъде проверяван от граничните власти. Пътуващите го показват на телефона си или на хартиено копие.

КОНСТАНТИН ЗАНКОВ ГЛАВЕН ЕКСПЕРТ В ИНСТИТУТА ЗА АНАЛИЗИ И ОЦЕНКИ В ТУРИЗМА:
 “От тук се стартира самата декларация и вече съответно поетапно попълваме как пътуваме напред, какъв е номерът на колата ни, каква е датата на пътуването, от къде влизаме.”

Диляна и семейството й също са решили да прекарат една седмица на море в Гърция. Казва, че не се притеснява от новите изисквания.

ДИЛЯНА АСЕНОВА:
 “Предполагам, че ще бъде лесно попълването на самия формуляр. То е само информация – къде отиваш, за колко време. Не би трябвало да е нещо спиращо.” 0:54 + 0:08 “Запазихме си почивката още януари месец и не сме се отказали като гърците ни даваха възможност да изберем ваучер, ако искаме да се откажем. Сега ще пътуваме. След няколко дни заминаваме. Предпочетохме Гърция, защото плажовете са много чисти, много е спокойно"

РУМЕН ДРАГАНОВ ДИРЕКТОР НА ИНСТИТУТА ЗА АНАЛИЗИ И ОЦЕНКИ В ТУРИЗМА:
 “Всеки, който пътува, трябва да бъде подготвен за всякакви изненади, т.е. оттук нататък не можем да кажем, че нещо е абсолютно сигурно и на 100% това, което важи към днешна дата.”

Данните на статистиката сочат още, че делът на гражданите от ЕС, посетили страната ни през май месец е малко над 40 на сто и е с 90% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година. Посещенията от представители на групата "Други европейски страни" също са намалели през май. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
12:00
Пряко: Тенис: Prague Open, Прага - полуфинали (WTA International)
12:00
Пряко: Тенис: Prague Open, Прага - полуфинали (WTA International)