ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЗАРА НА ТРУДА И НА ИКОНОМИКАТА ЩЕ ОТНЕМЕ ПОНЕ ГОДИНА

Събота, 04 Юли 2020 13:13


За възстановяването на пазара на труда до ниските нива на безработица в края на миналата и началото на тази година ще ни е необходима повече от една година, посочи директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. По думите му само за 3 месеца у нас са регистрирани 200 000 нови безработни.

ИВАН НЕЙКОВ ДИРЕКТОР НА БАЛКАНСКИ ИНСТИТУТ ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА:
 “Трябва да сме готови за тежка есен, за тежка зима. Според мен за лошо предстоят избори. При нас в предизборна обстановка се разразява един социален партизанлък и започва всеки да обещава – кой разбира и кой не разбира, ще ви увелича това, ще ви намаля другото само и само гласувайте за мен. Това носи допълнителни рискове за икономическата стабилност в страната.”

Според икономиста в Института за пазарна икономика Петър Ганев най-лошият сценарий е през септември да има втора вълна на кризата.

ПЕТЪР ГАНЕВ ИКОНОМИСТ В ИПИ:
“Доста страни казват, че няма да прибегнат до същите строги мерки. Това, което влияе на икономиката поне към момента, са мерките, а не толкова заболеваемостта, а тя не е толкова голяма. Ако заболеваемостта стигне 50000 – 100000, това вече е голям процент от работната сила и тогава има директен ефект от заболеваемост върху производителност.”

Мерките, които предприема правителството са универсални и за всички, посочи директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Според него фокусът трябва да бъде поставен върху конкретни сектори и целеви групи. Той смята, че трябва да се разшири кръгът от услуги, които предлага социалният патронаж на възрастните хора. Също така да се обърне внимание на хората с увреждания, които по неофициални данни са между 650 и 800 000 души.

ИВАН НЕЙКОВ ДИРЕКТОР НА БАЛКАНСКИ ИНСТИТУТ ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА:
“Това е резерв на пазара на труда. Трябва все повече и повече работодатели да бъдат убеждавани, че човекът с увреждане е добър работник . Ако това нещо успеем да го направим сега в условията на кризата, това ще има положителен ефект за десетилетия напред и за пазара на труда, и за социалната политика в България.”

Най-тежък ударът от кризата беше за микропредприятията у нас, които са 93% от всички предприятия, каза още Нейков. Той коментира и мярката 60/40.

ИВАН НЕЙКОВ ДИРЕКТОР НА БАЛКАНСКИ ИНСТИТУТ ПО ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА:
 “Тази мярка беше обявена за бисера в кораната на антикризисните мерки и отделихме 1 милиард лева. Досега са похарчени 100 милиона. Тогава като ги сравниш числата означава, че някъде нещо не е в ред. Хората твърдят, че са в тежка икономическа ситуация, стои 1 милиард и сме използвали 10% от него, т.е. трябва да има кореция в мярката. Смисълът не е да спестим парите, а да стигнат до нуждаещите се.”

През последните 3-4 седмици започнахме да създаваме повече работни места, отколкото да губим, уточни Петър Ганев.

ПЕТЪР ГАНЕВ ИКОНОМИСТ В ИПИ:
“Това нещо спря. Последната седмица единствено Добрич, Варна и Бургас създадоха повече работни места отколкото изгубиха, което е нормално заради все пак някакъв туристически сезон. Но това, че в другите области беше доста слаба седмицата показва, че може би няма да сме в сценарий, в който рязко ще започнем да възвръщаме това, което беше.”

По думите на Ганев в момента икономиките са на цитирам "изкуствено дишане" Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:30
Новини
16:30
Тенис: Top Seed Open presented by Bluegrass Orthopaedics, Лексингтън - четвъртфинал (WTA International - повторение)
17:30
"Светът на Ла Лига" - 39 еп., документална поредица