БИЗНЕСЪТ И ИКОНОМИКАТА СЛЕД КРИЗАТА

Събота, 23 Май 2020 12:14


Шивашката промишленост, машиностроенето и производството на медицинска апаратура са сред най - засегнатите от кризата сектори, сочи проучване на платформата индъстри информ. В същото време 6 процента от компаниите смятат ,че бизнесът им няма да оцелее до края на годината заради претърпените загуби, съобщиха от българската търговско промишлена палата..Шивашките фирми са сред най- засегнатите от кризата с КОВИД-19 ,въпреки че се преориентираха в производството си и започнаха да шият маски и предпазни облекла. В Машиностроенето и производството на медицинска апаратура също има спад в приходите и поръчките.
МАРИАНА ДАМОВА, ИНДЪСТРИ ИНФОРМ :  " Автомобилната индустрия, за която много се говореше , защото са спрени автомобилните заводи 8:00 на практика бележи ръст от 30 пункта. Химическата промишленост също бележи ръст, както и производството на лекарства. "
ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, ПРЕДС. НА БТПП :  " Малко са фирмите, които са се възплозвали от ситуацията и чиито резултати са показали ръст сега и това са около 4 процента . Дано след вдигането на ограниченията оптимистите се увеличат. "
Като всяка криза и тази ще открие възможности за добрите предприемачи, които ще могат да се възползват от ситуацията и да спечелят, според експерти от БТПП. От индъстри информ са направили проучване , според което българските производители са склонни да преориентират производствата си.
МАРИАНА ДАМОВА, ИНДЪСТРИ ФОРМ : " Много фирми, около 65% български произовдители са се преориентирали в производството и предлагането на маски, шлемове, дезинфектанти . Като основно това са от фармацевтичната индустрия, шивашката индустрия . "
Малко сауправителите на фирми , които са песимисти за изхода от кризата . Само Около 6% смятат, че няма да оцелеят . 3% са уедени , че ще оцелеят до края на годината благодарение на мерките. 60 % твърдо вярват, че ще се справят със собствени сили, но няма да стигнат нивата преди кризата. 14 на сто пък смятат, че ще постигнат по-добри резултати.
ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, ПРЕДС. НА БТПП : " Считаме, че тези мерки, които от тук нататък ще бъдат приложени ще бъдат много важни за това да стигнем нивата от преди кризата. Важно е кога и колко бързо ние ще възстановим нашата икономика. "
Кризата има своите добри страни, уеден е председателят на БТПП Симеон Василев.
ЦВЕТАН СИМЕОНОВ, ПРЕДС. НА БТПП : " Дигитализацията , която много фирми бяха принудени да възприемат и това ще им отвори пътя към международните пазари . Държавните институции също се дигитализираха. Дистанционната работа , отпуските, мнго от тях могат да се справят и с по-малко работници. Стига тези, които осатнат да работят достатъчно мотивирано. " Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД