ПЪРВИЯТ У НАС ДИГИТАЛЕН МУЗЕЙ НА ПЧЕЛАТА

Сряда, 20 Май 2020 15:41


На 20 май светът отбелязва международния ден на пчелата. Всъщност денят се отбелязва от 2018г., а целта е да се информира обществеността за значимостта на пчелите и пчелните продукти, както и по въпроси, свързани със защитата на застрашените от изчезване пчели.

 


Май е месецът с най-голямата активност в растежа на пчелните семейства. Тогава броят им се увеличава до такава степен, че колониите се роят, което е естественият им начин на репродукцията. Затова и точно сега сдружение „Биоград София , което създаде музея на пчелата, “ представи официално най-новия си проект "дигитален музей "
 Петър Вълчовски, председател на Сдружение "Био Град София": "За да може всички хора, които в момента са в България, но не могат да посетят музея по някаква причина...ще може през своите телефони и таблети да видят какво се случва в музея в определен ден през седмицата. Ние сме го кръстили "часът на пчелата" и ще бъде един час на седмица за начало, през който всеки един човек ще може през нашия сайт да влезе и лайф да види какво се случва в музея в момента."

 


Целта на дигиталния музей е да достигне до повече посетители наведнъж и едновременно с това да не бъде застрашено тяхното здраве, идвайки на място, обяснява още председателят на Сдружението Петър Вълчовски.
 Петър Вълчовски: "Освен че е дигителен музей, вътре са предвидени сензори за влажност, за температура, за налягане, които също ще предават. Тези дигитални сензори ще предават информация как се чувстват пчелите, по какъв начин различните условия влияят върху техния живот. Това е едното и второ, рабира се, през камерите ще може да се наблюдават...ще се помогне да не се събират много хора на едно място, особено учениците, които идваха по големи групи, ще може и от вкъщи да наблюдават музея."

 


Проектът се прави за първи път у нас. Подобен такъв в момента се разработва в Латвия. А зад глинените си стени самият музей на пчелата също крие интересни неща. В него има изграден специален наблюдателен кошер със стъклени прозорчета, през които може да се види реалният живот на пчелите, също така специално за тях е направен и тревен покрив с цветя.
  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:00
"На лов: Начало на ловен сезон за едър дивеч - Калугерово" - предаване за лов
05:30
Тенис: Марям Бьорклунд - Татяна Мариа (Copa Colsanitas presentado por Zurich, Богота; WTA 250 - III четвъртфинал, повторение)