РАЗШИРЯВАТ ЗЕЛЕНАТА ЗОНА В СОФИЯ

Понеделник, 27 Януари 2020 08:26


Обхватът на "зелената зона" за паркиране в София ще се разшири от тази пролет. Първият квартал, в който хората вече ще се паркира срещу заплащане е ж-к "Яворов" в район "Слатина".

Паркирането в ж.к. "Яворов" в столичния район "Слатина" ще стане платено от април. Разширяването на зелената зона там е прието след обществено обсъждане и по желание на гражданите.

ГЕОРГИ ИЛИЕВ, КМЕТ НА Р-Н СЛАТИНА :"Това е района, който има най-голям натиск от страна на съседни зелени зони, презастрояване, изоставени автомобили, които са в частни дворове, които общината не може да премахне. По тази причина от тук имаме най-много граждани, които са проявили желание да се въведе зелена зона. "

РУМЯНА МИЛОВА, ЦГМ :"Към момента са проведени обществени обсъждания в районите "Триадица" и "Слатина". "Триадица" от двете страни на бул. "Витоша". Той отдавна е зона и това създаваше проблеми в близките малки улички. Миналата година беше разширена зоната в район Средец , където попада по-голямата част от комплекса Яворов. Това доведе до прехвърляне на натиска от автомобили в другата част на комплекса Яворов. "

Това обаче няма да бъде единственото разширение на зоната за платено паркиране в "Слатина". Започват обществени обсъждания и за останалите жилищни квартали в района.

ГЕОРГИ ИЛИЕВ, КМЕТ НА Р-Н СЛАТИНА :"Със сигурност ще се освободят първоначално места за паркирне след като бъдат махнати всички автомобили, за които в момента трябва да мине почти три годишна процедура за тяхното премахване когато са изоставени. "

Ще се изградят и допълнителни паркинги с пари от ЦГМ. За целта през тази година са заделени 2,5 млн. лв. за разчертаване на зелена зона, ремонт на тротоари и нови паркоместа.

 РУМЯНА МИЛОВА, ЦГМ :"Миналата година пилотно направихме и едно предблоково пространство го обособихме за паркиране в район Средец , в комплекса Яворов .Подобни терени има в Лозенец , във Възраждане , така че когато получим предложенията на районните кметове ще се направят и съответните разчети. "

ГЕОРГИ ИЛИЕВ, КМЕТ НА Р-Н СЛАТИНА :"Всички места, които са използвани преди за незаконни паркинги след това те са облагородени и в момента се ползват за паркиране в зелена зона. На много от местата тук, които не ас отбелязани между блоковете има паркинги- Те ще бъдат първо облагородени от ЦГМ и след това ще бъдат превърнати в зелена зона. "

Приходите за миналата година на ЦГМ само в частта паркиране са 32 млн. лв. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:00
"Съединението в Марашка кория - 1885 г." - историческа възстановка
03:30
Тенис: Джесика Пегула - Ига Швьонтек (Miami Open presented by Itau, Маями; WTA 1000 - II полуфинал, повторение)