НАД 30 000 СА ЗАЕТИТЕ В СОФТУЕРНИЯ СЕКТОР У НАС

Четвъртък, 05 Декември 2019 15:10


Общият брой на заетите в софтуерния сектор ще надхвърли 33 хиляди души до края на годината. Това са прогнозите на Българската асоциация на софтуерните компании . След 5 години се очаква постъпленията в хазната от платени данъци и осигуровки само от софтуерния бизнес да са над 1,4 млрд. лева годишно.

35% от заетите в софтуерния сектор са жени. Това показват данните от годишния доклад на Българската асоциация на софтуерните компании за състоянието на сектора у нас. Приходите в софтуерния сектор през 2018 година са над 3 милиарда лева и формират почти 3% от БВП.

ФИЛИП МУТАФИС ЧЛЕН НА УС НА БАСКОМ
“Прогнозираме, че до 2024 година ще бъде 7,6% от БВП. Това е без аутсорсинг асоциациите. Говорим за приходи, които смятаме, че 2024-а ще бъдат над 10 милиарда лева. Милиард и половина почти приходи към хазната.”

Като проблем председателят на асоциацията Доброслав Димитров посочи липсата на достатъчен брой кадри. Затова те работят активно с образователното министерство, както и предлагат обучение на хора, които искат да се развиват в този бранш. По думите му през новата година почти няма компания в сектора, която да не планира да се разшири, и да наеме още нови хора.

ДОБРОСЛАВ ДИМИТРОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС НА БАСКОМ
 “В нашия сектор е горе-долу 3 пъти и половина по-високо заплащането от средното за България. Стандартът на живот, който ние предоставяме на нашите служители, изпреварва този на еквивалента им във Великобритания и Германия. При нас миграция няма. Много българи се връщат от чужбина, за да работят в нашия сектор.”

Българската софтуерна индустрия се оказва изключително привлекателна за чуждите инвеститори. В страната вече работят над 50 представителства на глобални софтуерни компании. Прогнозите са през следващите 5 години 60 хиляди специалисти да са заети в сектора.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор РУМЕН СИМЕОНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД