ЩЕ ИЗДЪРЖАТ ЛИ СГРАДИТЕ В БЪЛГАРИЯ НА СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ?

Четвъртък, 28 Ноември 2019 14:57


Сградите строени след влизането на страната ни в ЕС могат да издържат на земетресение с магнитут 9 по Рихтер. Това заяви доцент Цветан Георгиев от университета по архитектура, сторителство и геодезия. Той допълни, че по-старите сгради са проектирани да устоят на земетресения от 7,5 по Рихтер.

Земетресението в Стражица от 1986 година дава отговор на много въпроси на инженери и конструктори относно издръжливостта на сградите.Най-занижен контролът върху сторителството е бил в началото на 90-те години, твърдят експертите

проф. д-р инж. Димитър Кисляков, Национален център по сеизмология : "На времето след земетресението в Стражица тези сгради, които бяха претърпели най-много повреди при обследването колегите намираха дунапрени, вестници в стените. т.е. неработещи сечения. "

При някои от сградите компрометирането идва от самите живеещи в тях. За да направят екстериора според вкуса си ,много хора разрушават цялостно или частично стени от домовете си без да са търсили компетентно мнение.

доц. д-р инж. Цветан Георгиев, УАСГ : "В  никакъв случай по свое осмотрение да не пробиват панели , да не махат панели , да не правят отвори и охладителни системи ,да не пускат дълго време течове без да бъдат ремонтирани. Т.е. да пазят сградите и да ги експлоатират както са проектирани."

Дали сградите у нас са по-сигурни от тези в съседните страни и дали случилото се в Албания може да причини същите щети в България експертите не могат да коментират. Те са сигурни в едно-проектите на сградите се парвят по всички европейски изисквания за устойчивост.

доц. д-р инж. Цветан Георгиев, УАСГ : "Хората не бива да мислят, че панелните сгради са обречени. От друга страна не бива да мислим и ,че са осигурени достатъчно. Истината е някъде по средата. Да, биха могли да устоят на земен трус, но не на всеки. Това се отнася за всяка сграда и за най-добрата." Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
Новини
16:40
Тенис: Шуай Жанг - Елена Рибакина (Internationaux de Strasbourg, Страсбург; WTA International - II четвъртфинал, повторение)
16:00
Тенис: Гаел Монфис - Норберт Гомбос (Open Sud de France, Монпелие; ATP 250 - III четвъртфинал, повторение)