ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕД ФАЛИТ

Неделя, 24 Ноември 2019 12:36


Производители на плодове у нас предупреждават, че са пред фалит. Градушките, ниските изкупни цени , нелоялната конкуренция и опасността от намаляване на европейските субисдии през следващите години ги притиска. За следващия програмен период от Европейската комисия предлагат по-нисък бюджет от досегашния.

Има опасност дребните и средни производители на плодове у нас да фалират. Неблагоприятните климатични условия тази година доведоха до по-нисък добив на малини и ягоди и дефицит на плодовете на вътрешния пазар.


Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите: "Лятната малина беше повредена много сериозно от градушките и проливните дъждове , а пък есенната малина от тримултантни сортове беше подтисната от дългата суша и слънчевата радиация, които значително влошиха и количеството и качеството на тези малини!"

Конкуренцията на държави извън Общността на европейските пазари пък притиска българските производители да намаляват цените .

Божидар Петков: "Това продължава от тези страни като Албания Украйна, Сърбия традиционно и най- вече Украйна с огромните си площи и сравнително ниската сезонна работна ръка правят изключителен дъмпинг със своята продукция!"

Преговарящите екипи от Министерство на земеделието и храните настояват Брюксел да увеличат субсидиите за българските производители на плодове и зеленчуци.

Виргиния Кръстева, заместник- министър на земеделието: „От предложението от Комисията 10 плюс 2 процента, ние настояваме за 18 плюс 2. За нас е важно тези заети в сектор „Плодове и зеленчуци“, не само тях, тези стопанства да не изпитват затруднения при плащанията, а така предложеният бюджет автоматично означава намаление на субсидията им през следващите седем години!“

Родните производители се надяват нашите преговарящи да успеят да защитят техните интереси, за да не фалират малките и средни стопанства. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Изкуството - тогава, сега и завинаги: Никола Колев" - 153 еп., предаване за изкуство
03:30
Тенис: Джесика Пегула - Ига Швьонтек (Miami Open presented by Itau, Маями; WTA 1000 - II полуфинал, повторение)