Ден без цигари

Петък, 22 Ноември 2019 12:23


На 21.10. отбелязахме Ден без тютюнопушене. Идеята е пушачите да спрат цигарите поне за 24 часа и да дарят спестените пари за добра кауза. Всяка година вредният навик отнема живота на повече от 8 милиона души, като сред тях са и пасивните пушачи. България се нарежда сред държавите в Европейския съюз, в която най-много се употребяват цигари. Цигарите са вредни – безспорен факт. Те са ежедневие за над 1 милиард и 100 милиона души по свята. В черната статистика са над 8 милиона отнети живота годишно, като тук влизат и пасивните пушачи. България се нарежда в челния списък на държавите в Европейския съюз по брой пушачи. От сдружение “България без дим” приканват всеки да приеме предизвикателството и да остави цигарите за 1 ден.

ГЕРГАНА ГЕШАНОВА – КОАЛИЦИЯ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ
Ние решихме да призовем хората 1 ден да не пушат и това, което спестят да го дадат за нещо добро. Призоваваме всеки на 21-и да помисли първо за себе си и освен това – за някой друг на който може да помогне.

С мисъл за другия се заражда Деня без цигари. Преди половин век в малкото американско градче Рандолф един човек моли своите съседи да спрат да пушат за ден и да дарят парите за стипендии за талантливи деца. Идеята се харесала и бързо се разпространила в Съединените щати, а днес и по целия свят. Мотото на кампанията тази година е победител е всеки, който участва! А ако някой реши – да се откаже от цигарите - специалистите предлагат – да го направят отведнъж.

ГЕРГАНА ГЕШАНОВА – КОАЛИЦИЯ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ
Има доказан ефект – решението ти рязко, категорично, в 1 момент - да откажеш цигарите.
Това постепенно намаляване, късам си едната, цигарата я хвърлям или започвам по-късно да пуша….това не върши такава работа.

Тютюнопушенето остава една от основните предовратими причини за смъртност. Цигарите съдържат над 4000 химични вещества, като 250 са определяни като опасни, а 50 като канцерогенни. Тяхното отказване ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт, без значение колко време е продължил вредният навик. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
03:00
"Археологическо проучване на местността Кайряка край Меричлери" - I част, документален филм
01:50
Тенис: Кристина Младенович - Паула Бадоса (Open 6eme Sens - Metropole De Lyon, Лион; WTA 250 - II четвъртфинал, повторение)
02:00
Футбол: Реал /М/ - Реал /Сосиедад/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)