430 ХИЛЯДИ ДУШИ У НАС ЖИВЕЯТ С ДИАБЕТ

Понеделник, 11 Ноември 2019 15:37


Медици ще правят безплатни измервания на нивото на кръвната захар в 19 града в страната до края на ноември. По данни на Международната диабетна асоциация у нас над 430 хиляди души живеят с болестта, половината от тях не са диагностицирани. Изследването на нивото на кръвната захар отнема само няколко минути. Ако нивото е по високо от нормата,това е първия признак за диабет. Статистиката сочи ,че 45% от българите никога не са си правили изследване за заболяването .
доц.Малина Петкова,ендокринолог: "  Поне веднъж годишно трябва да се прави този тест за кръвна захар .Много е важно, когато се намери подобно отклонение да се потърси личен лекар или ендокринолог."
Ранната диагностика на диабета и контролът над заболяването предпазват от усложнения, които могат да доведат до сериозна инвалидност.Половината от развилите диабет тип 2 могат да се излекуват ,категорична е доц.Петкова . Трябва обаче да се спазват строги правила.
доц.Малина Петкова : " Те се състоят в това да внасяме по-малко калории,тоест да не се прехранваме основно с въглехидрати, да увеличим физическата активност -така, че въглехидратите да бъдат изразходвани и да не се превърнат във висока кръвна захар в организма .'
За пета поредна година в кампанията се включи и най-добрата ни лекоатлетка Ивет Лалолва.
Ивет Лалова; "  Трябва да бъдем здрави, а за да бъдем такива трябва поне веднъж в годината да си направим такова изследване  на кръвната захар. Достъчно е да има едно добро и балансирано хранене  и достъчно движение . Тогава човек може да яде от всичко по-малко без това да му навреди и да развие заболяване."
30 минути на ден активно ходене или около 10 хил.крачки намаляват с 40 % вероятността да развиете диабет,категорични са лекарите . Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
22:00
"Ла Лига: Превю на предстоящия кръг" - документална поредица
20:30
Тенис: Ашли Барти - Кики Бертенс (WTA Finals Shenzhen, Шънджън; WTA World Tour Finals - повторение)
22:00
Пряко: Футбол: Виляреал - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20, В паузата: Коментарно студио)