КАКВО ЩЕ ДОНЕСЕ СЛЕД СЕБЕ СИ БРЕКЗИТ ЗА БЪЛГАРИЯ?

Понеделник, 21 Октомври 2019 08:36


Най-засегнати от Брекзит в България ще са превозвачите и онкоболните, предупреждават експерти. Първите заради по-бавното и усложнено преминаване на границата, а вторите заради неуредения статут на лекарствените продукти произвеждани в обединеното кралство и изнасяни за ЕС.

Още при първата договорена сделка за Брекзит става ясно, че лекарствата, които се произвеждат на острова няма да може да се продават в ЕС ако не са одобрени от съответните институции . Тереза Мей обаче договаря гратисен период за Великобритания. Европа не прави това за своите страни членки.

ВЕСЕЛИН ИЛИЕВ, БСК: "Британските лекарства няма да могат да се продават в ЕС. Както е известно много лекарства се произвеждат в ОК например онколекарствата. "

От икономическа гледна точка страната ни няма да загуби много директно след Брекзит, смята Веселин Илиев от БСК. Загуби ще има заради търговските отношения на Великобритания с трети страни.

ВЕСЕЛИН ИЛИЕВ, БСК :" Ако се ограничи пазарът на немски автомобили в ОК ,това ще намали и поръчките към България . Подобно е положението не само с автомобили,а и с много други стоки. "

Проблеми ще имат превозвачите, които често пътуват до и от острова. С новите правила работата им ще бъде затрудена и усложнена.

ДОЦ.Д-Р БОРИСЛАВ ГРАДИНАРОВ, ИИОЗ БАН : " Нови документи, бариери , нови мита тъй като там също работите не са ясни. Има разминаване между облагането с ДДС във Великобритания, северна Ирландия. ЕС има едни изискавния. "

Във военно отношение също ще има промяна. Великбритания е вторият най-голям износител на волфрам в света след Китай.

ДОЦ.Д-Р БОРИСЛАВ ГРАДИНАРОВ, ИИОЗ БАН : " Волфрамът е важен елемент от европейската отбранителна техника . Какво ще стане тогава. Досега в рамките на обединения пазар това беше лесно. "

И още 3 млн европейци живеят във Великобритания и 1 млн великобританци в ЕС. За всички тях ще има промяна на статута и документите им. Като следващ проблем доц. Борислав Градинаров от БАН нарежда изпълнението на евпорейската заповед за арест, която вече няма да бъде валидна на острова. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
00:00
"Денят с Веселин Дремджиев" - предаване за анализи и коментари по актуални теми (повторение)