ДО 10% ОТ ХОРАТА РАБОТЯТ ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ НА ТРУД

Сряда, 14 Август 2019 09:29


Между 7 и 10% са хората, които работят при неблагоприятни условия на труд. Това показват проверките на “Главна инспекция по труда” през последните години. Най-често се злоупотребява в сектори като далекосъобщенията, строителството, търговията, добивната промишленост, горското стопанство.

Горещините през последните дни се оказват предизвикателство както за хората, така и за животните. Инж. Иванка Стоянова е технически директор и един от собствениците на строителна фирма. През топлите дни се налага да работят с променен график. 


ИНЖ. ИВАНКА СТОЯНОВА ТЕХНИЧЕСКИ ДИРЕКТОР НА СТРОИТЕЛНА ФИРМА
 “Идват рано сутрин работниците. И през деня за съжаление трябва да стоят или пък една част идват само сутринта, други идват само следобяд. Но това всичко са едни допълнителни натоварвания на фирмата, защото на практика се оказва извън рамките на работното време и вече хората трябва да бъдат компенсирани по друг начин.” 

Инж. Стоянова и вярва, че изоставането със сроковете заради горещините ще бъде наваксано. 

ИНЖ. ИВАНКА СТОЯНОВА ТЕХНИЧЕСКИ ДИРЕКТОР НА СТРОИТЕЛНА ФИРМА
 “Трябва да намерим един баланс надявам се във времето особено в периода, в който ще полагаме асфалта трябва да бъде много премерено времето, за да бъде настилката направена както трябва, а не просто да си измием ръцете и после след нас година или две да се появят дупки, неравности и каквото и да било.” 

За животните високите температури също са проблем. Ветеринарният лекар в столичния зоопарк д-р Иван Цветков казва, че се полагат индивидуални грижи за всеки един обитател. Някои се разхлаждат с по-чести душове, други не ги предпочитат, а трети си имат собствен басейн. 

 Д-Р ИВАН ЦВЕТКОВ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР В ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА – СОФИЯ
 “Не ги подценявайте. Те самите си търсят сянка и достъп до вода. За по-голямата част от тях водната струя може да се третира като заплаха за тях и те така го поемат като “Не ти е мястото тук.” и те наистина от водата бягат.”

Мечките, сибирският тигър както и слонът са сред обитателите на зоопарка, които обичат водата. 

Д-Р ИВАН ЦВЕТКОВ ВЕТЕРИНАРЕН ЛЕКАР В ЗООЛОГИЧЕСКА ГРАДИНА – СОФИЯ
 “Сome, Тайди, come, момиче. Браво. Ах ти маймуно. Вчера по това време горе-долу я къпахме и сама разбира, че щом я викаме и вижда нас двамата тук, значи нещо ще има и то приятно.” 

СИЛВИЯ ИЧЕВА РЕПОРТЕР НА ТВ+
 “В горещите дни Артайда се наслаждава на студен душ 3-4 пъти в седмицата.” 

Освен мерки за животните и за работещите на открито, такива трябва да се вземат и за хората в офисите. От „Главна инспекция по труда“ напомнят, че температурата на работното място не трябва да е над 28 градуса. Изключения обаче има. 

 АЛЕКСАНДЪР БОРИСОВ ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР В ИА ГИТ
 “Когато температурата навън в 14 часа надвишава 23 или 25 градуса в зависимост от катерогията работа, се допуска завишаване на тази норма с 3 до 5 градуса пак в зависимост от тежестта на работа, т.е. отиваме на температури 31-33 градуса.” 

При работа на открито работодателят е длъжен да се съобразява с подадените червени и жълти кодове за опасни метрологични условия – като вятър, висока температура, дъжд, мъгла. 

АЛЕКСАНДЪР БОРИСОВ ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР В ИА ГИТ
 “Работодателят има задължението да оцени рисковете за работещите и в зависимост от тази оценка той да набележи и да изпълнява мерки, насочени към подобряване условията на труд.” 

Санкциите, които грозят работодателите при констатирани нарушения, са между 1500 и 10 000 лева. При повторно нарушение в рамките на 1 година глобата може да се удвои. 

оператор ЮРИ СИРИЙСКИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
11:30
Новини
11:00
Футбол: Ла Лига Сантандер - обзор на изминалия кръг
11:00
"Спорт+" - спортно обзорно предаване (повторение)