КМЕТОВЕ В ПАЗАРДЖИК ПОДКРЕПИХА МЕРКИТЕ СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА

Понеделник, 12 Август 2019 19:04


В Пазарджишко местните хора се обявиха против унищожаването на домашните прасета и се вдигнаха на протест. Каква е ситуацията в момента там - разказва следващия репортаж.

 

В село Юнаците над 90% от прасетата вече са унищожени. Въпреки първоначалната съпротива, хората са решили да се съобразят с мерките срещу африканската чума по свинете.
 


След бунта и последвалата среща с премиера Бойко Борисов, кметовете от Област Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на мерките за справяне с чумата по свинете.

 

кмет на село Юнаците: “Призоваваме хората да се съобразяват с изискванията, за да могат първо – да си приберат прасетата. И второ – да усвоят тези 300 лева за почистване и след това да не позволим на чумата да влезе в населените места.”
 


Петър Илиев е един от стопаните с най-много прасета в село Юнаците.
 


ПЕТЪР ИЛИЕВ свиневъд:„Започнахме да ги колим, но все още не сме приключили. Времето е горещо и вече цяла седмица ги колим. Сърцето ми се къса като зная, че има и бременни прасета.”
 


Очаква се по места инспектори от Агенцията по храните да започнат проверки и да налагат санкции на стопаните, които не са се съобразили със заповедта на земеделското министерство. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
10:30
Новини
09:00
Футбол: Валядолид - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
09:00
Тенис: Елена Рибакина - Шуай Жън (Hobart International, Хобарт; WTA International - финал и награждаване, повторение)