ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС СЕ ИЗВЪРШИХА ПЪРВИТЕ ГРЪДНИ ОПЕРАЦИИ С РОБОТ

Вторник, 06 Август 2019 09:30


Вече са факт и първите гръдни операции, които лекари от столична болница извършиха с робота Да Винчи. Робот-асистираната хирургия позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията, а за пациента - по-голяма сигурност и по-бързо възстановяване.

С помощта на робота Да Винчи доц. Цветан Минчев и неговият екип извършиха първите по рода си гръдни операции. Това са единствените хирурзи, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона. Доц. Минчев и неговия колега д-р Антон Ангелов са преминали и обучителен процес за работа с робота Да Винчи в Атланта. 


ДОЦ. ЦВЕТАН МИНЧЕВ НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ГРЪДНА ХИРУРГИЯ
 “Новият колега – роботът е много глупав. Той не може сам да работи. Трябва да се управлява от човек задължително. Изключително прецизен е. Изчиства всякакви паразитни движения на ръката. Виждам през него в 3D, което ми дава много голямо удоволствие да работя с него.” 

Доц. Минчев казва, че вижда от 1 см обекта, върху който работи. Нашият екип имаше възможност да проследи четвъртата поред робот-асистирана гръдна операция. 

 ДОЦ. ЦВЕТАН МИНЧЕВ НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ГРЪДНА ХИРУРГИЯ
 “Тя ще бъде лобектомия, една полисегментна резекция на белия дроб за тумор с нисък потенциал.” 

Пациентите се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции, отбелязаха от болницата. Една от тях е и 78-годишната Ирина. Тя е имала карцином на белия дроб, който е открит през април. Повярвала е на лекарския екип и е оперирана преди няколко дни. Вече се приготвя да си отива у дома. 

ИРИНА МАЗГАЛОВА 78 ГОДИНИ
 “Много добра координация между доктора и екипа, операционната също. Личат знанията на хората. Ръцете на доктора да ги целуваш. Аз мислих, че няма да се събудя, защото имам много други болести, които ме притесняваха, а и годините не са малко.” 

Ирина все още се възстановява, казва, че вече не изпитва болка.

 ИРИНА МАЗГАЛОВА 78 ГОДИНИ
 “Имам сили. Ех, изморяваш се все пак. Трудно ти е да станеш, да се разходиш, но пък е необходимо това да правиш, за да се разгърне дроба и да започне да диша както трябва.” 

Отворените операции се извършват с големи разрези на гръдната стена. Благодарение на роботизираната хирургия сега всичко се свежда до няколко малки разреза между ребрата

ДОЦ. ЦВЕТАН МИНЧЕВ НАЧАЛНИК НА ОТДЕЛЕНИЕТО ПО ГРЪДНА ХИРУРГИЯ
 “Винаги има притеснение и за първата, и за втората, и за третата. Сънувам ги тези операции и т.н. Те са си притеснителни.” 

Такива интервенции вече могат да се извършват в общо 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ИВАН ИВАНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:30
"Изкуството - тогава, сега и завинаги: Никола Колев" - 153 еп., предаване за изкуство
03:30
Тенис: Джесика Пегула - Ига Швьонтек (Miami Open presented by Itau, Маями; WTA 1000 - II полуфинал, повторение)