ФЕСТИВАЛ НА КЛАСИЧЕСКАТА МУЗИКА В КОВАЧЕВИЦА

Неделя, 04 Август 2019 15:07


За втори път в село Ковачевица се провежда Фестивал на класическата музика . Много от големите композитори са се вдъхновявали именно от природата , казват организаторите.Второто издание на фестивала за камерна музика „Неотъпкана пътека“ и този август събра в село Ковачевица български изпълнители на класическа музика, живеещи и работещи на големите сцени по света.
 Шедьоври от Шуберт, Шуман, Чайковски и българският композитор Добринка Табакова, чиито произведения са обявени сред най-добрите за последните 25 години във Великобритания огласиха малката зала на читалището в Ковачевица.
Добринка Табакова, композитор:
"Това е акустична музика ,която според мен се изпълнява от инструменти правени от хора, от природни материали, изпълнени от живи хора, без озвучение, без нищо. Това е естествено и според мен това въздейства на човешката душа много директно и много дълбоко. "
 Вдъхновение за музикантите, както сами признават е природата, която в тази част от страната ни носи особен чар.
Лора Чекоратова, пианист:
"В мига, в който ти тръгнеш по тези пътеки усещаш мириса, виждаш планини покрай тебе, красота, горски цветя и изведнъж някак отърсваш се от всички проблеми, които ежедневието ти носи в големия град и започваш да мислиш за поезия, за звуци, чуваш птички. "
Никола Таков, цигулар, живее в Испания:
"За мен няма край този път. До където можем ще стигнем. Безкраен е , идеята е нещо, което започва и няма планове да достига до някъде или да прекъсваме. "
Амбиция на музикантите е фестивалът за камерна музика“Неотъпкана пътека“ в Ковачевица да продължи и следващите години и да стане традиция.

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД