УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ЧАСОВЕТЕ ПО КОРМУВАНЕ ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО ПО-СКЪПИ КУРСОВЕ

Понеделник, 15 Юли 2019 12:57


Увеличението на часовете по кормуване ще доведе и до повишение на цените на шофьорските курсове. Те ще станат хиляда лева след като задължителните часове се увеличат от 31-н на 42-а. Това показват изчисленията на обучаващите фирми. Ако се върне и полигонът, то тогава цената им може да стигне и до две хиляди лева.

Увеличението на шофьорските курсове е крайно необходимо, убеден е председателят на Европейския център за безопасно шофиране инж. Владимир Йорданов. Предложението за повече часове е на Министерство на образованието и ще стане факт наесен. 


ИНЖ. ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ
Тези 31 часа, които бяха по наредба 37 бяха крайно недостатъчни. Само хора с предварителна подготовка, които преди това са карали, някой им е помогнал, са успявали да се справят добре.” 

На същото мнение е и председателят на Българския автомобилен съюз Борис Гаврилов. Според него повечето часове за кормуване са крачка в правилната посока. Според него полигонът трябва да се върне и то задължително.

БОРИС ГАВРИЛОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ БЪЛГАРСКИ АВТОМОБИЛЕН СЪЮЗ
 “Доброто желание да учим курсистите да карат на магистрала – ок, да имат нощно курмуване – да, супер, няма проблеми. Но колите са се увеличили 10 пъти, а обучението е намаляло, значи полигонът вече е належащ.” 

Станимир е кандидат шофьор. До момента е имал 5 учебни часа. 

СТАНИМИР ЯНКОВ
 “Единственото, което му трябва на човек зад волана, е опит. Защото сами по себе си движенията не са сложни, но комбинацията – усещането за пътя и за колата, не може да сепридобие чрез нищо друго освен с опит.” 

Според Борис Гаврилов 40-те часа по теория са напълно достатъчни. Инж. Владимир Йорданов смята, че в теоретичната част има много ненужни неща

ИНЖ. ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ
 “Не може един човек, който се обучава за категория В, да бъде обучаван и за категория А, която е за мотор или пък за категория Д, която е за автобус. Тези ненужни неща трябва да бъдат премахнати.” 

В крайна сметка и двамата са категорични, че промяната ще доведе до поскъпване на цената на шофьорските курсове.

 ИНЖ. ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ЦЕНТЪР ЗА БЕЗОПАСНО ДВИЖЕНИЕ
“В момента стандартният шофьорски курс е около 800 лева. С повишения брой часове се очаква шофьорският курс да стане около 1000 лева.” 

Повечето часове и връщането на полигона ще доведат до цена от около 2000 лева за шофьорски курс.

БОРИС ГАВРИЛОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ БЪЛГАРСКИ АВТОМОБИЛЕН СЪЮЗ
 “Ако на него реално след 2000 лева цена, му останат 700 лева, той ще може да си плати една лизингова кола, ще може да издържа офис и да има самочувствието на преподавател. Не часовете да бъдат определящи за явяване на изпит, а когато инструкторът реши, тогава да се яви, т.е. той да яви подготвен човек.” 

Експертите са против въвеждането на симулатори при обучението на шофьори. 

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ИВАН АНДРЕЕВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
21:30
Новини
21:30
Футбол: Валядолид - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
21:00
Тенис: Белинда Бенчич - Юлия Гьоргес (Adelaide International, Аделаида; WTA Premier - повторение)