ПРОУЧВАНЕ : БЪЛГАРИТЕ ЩЕ ХАРЧАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА

Сряда, 22 Май 2019 15:36


Ще харчим повече пари от миналата година.Средствата ще се изразходват най-вече за екскурзии, домакински електроуреди и ремонт на жилището.Данните са от международното проучване за нагласите за потребление в страните от ЕС.

Христо е един от почти 70-те процента българи,които планират да похарчат пари за повече пътувания и екскурзии през тази година.

ХРИСТО: "Аз правя чести пътувания ,кратки и не толкова скъпи за това тази година ми се оформят около пет пътувания.Както чух скоро един човек да се изказва -трябва да храним душата.За мен това е хранене на душата."

През 2019 г. много българи смятат да подновят електроуредите си, като на 60 сто от участниците в проучването заявяват, че искат да си купят готварска печка, хладилник или пералня,защото старите вече са амортизирани.

ЙОРДАН ВАКЪВЧИЕВ УПРАВИТЕЛ НА МАГАЗИН ЗА ТЕХНИКА :"Определено пазарът не е насочен към най-евтините уреди тъй като все повече наши клиенти обръщат внимание на параметрите ,на характеристиките и енергийната ефективност. Ако са тръгнали с по-малко пари за по-евтин климатик влизайки в магазина виждат,че могат да купят по-ефективен ,който им спестява над 40 процнта от сметката на ток."

На какво обаче се дължи амбицията да харчим повече? Отговорът дават от института за пазарна икономика.

КАЛОЯН СТАЙКОВ ИПИ :"Като цяло наистина заедно с развитието на икономиката естествено домакинствата увеличават своята покупателна способност и голяма част от тази покупателна способност се трасформира в повече разходи за потреблението."

След екскурзиите и обновяването на електрическите уреди вкъщи следва ремонтът на жилището.Според международното проучване “Обсерватория” повече от половината българи искат да освежат домовете си през тази година. По този показател сме на първо място в Европа.

  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:30
Футбол: Реал /Сосиедад/ - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)
06:00
Футбол: Ла Лига Сантандер - обзор на изминалия кръг
05:00
Футбол: Барселона - Валенсия (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)