ВСЯКА 10 ЖЕНА В СВЕТА СТРАДА ОТ ЕНДОМЕТРИОЗА

Вторник, 26 Март 2019 16:18


Всяка 10 жена в света страда от ендометриоза,което прави заболяването социално значимо и често пъти води до репродуктивни проблеми.У нас все още няма точна статистика затова колко жени страдат от болестта,затова сигнализираха от фондация "Ендометриоза".Страданието засяга жени в активна възраст между 20 и 29 години.Причината за появата му и до момента остава неизвестна за медиците.Най-често, жените се оплакват от много болезнена менструация,възможно е да се стигне и до хранителни смущения.При ендометриозата лигавицата на матката попада най-често в съседни органи - маточни тръби и яйчници. При преглед се установяват кисти на яйчниците,деформации на маточните тръби и тежки сраствания на матката.На 17 години Ваня Стойчева разбира ,че има киста,подлага се на лечение. 4 години по-късно чува диагнозата ендометриоза,но в клиника във Виена,след като болките стават непоносими .
Ваня Стойчева: ' Още при самия преглед на ехограф се установи ,че имам ендометриоза на яйчника,на дебелото черво на пикочния мехур и след операцията това нещо се потвърди.Съвета му беше да не преминавам през хормонална терапия, а да се опитам да забремения."
Така два месеца след операцията Ваня е бременна.
 Ваня :" Но плода спря развитие и абортирах.Три месеца след аборта пак бях бременна и родих по нормален път пъровото си здраво дете.Така с бременността и кърменето реално нямах цикъл над 2 години ,което е най-добрата профилактика.
Диагностиката на заболяването е по-трудна,споделят лекарите
 др.Семкова '  Все още златен стандарт остава лапароскопията тъй като там се прави хистологичен анализ ,но ние не можем да подложим всяка жена на ендоскопско изследване,за да докажем заболяването."
Лечението е хормонално и единствения метод да спре развитието на ендометриозата е бременност.Заболяването не е животозастрашаващо, но в напредналите стадии влошава в значителна степен качеството на живот на жената.
др.Семкова: " Лечението не е унифицирано и е строго индивидуално спрямо всяка пациентка."

Психолозите споделят ,че често пъти заради трудната диагностика и съпътстващата болка пациентките изпадат в тежка депресия.
Елена Димитрова ,психолог :'  Много от жените са в репродуктивна възраст ,но са уплашени от диагнозата ендометриоза,чувстват се неразбрани ,не чути .Често пъти са изпращани от лекари към психолози и психиатри с диагнозата хипохондрия. "
Друг аспект, които отчитат медиците, е че жените все по-късно се решават да станат майки .Така много късно разбират ,че страдат от ендометриоза. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
23:00
Футбол: Ла Лига Сантандер - обзор на изминалия кръг
22:30
Тенис: Фиона Феро - Камила Джорджи (31° Palermo Ladies Open, Палермо; WTA International - II полуфинал, повторение)
22:00
Пряко: Футбол: Леванте - Валядолид (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021)