С 3,4% по-малко заети през 2032 г. очакват от социалното министерство

Четвъртък, 21 Март 2019 16:25


Криза с кадрите, прогнозира социалният министър Бисер Петков. С около 4 % ще намалеят заетите след 13 години. Петков представи прогнозите за развитието на пазара на труда до 2032 година.

Близо 3 милиона ще са заетите на възраст между 15 и 64 години след 13 години, сочат прогнозите за развитието на пазара на труда у нас.

 БИСЕР ПЕТКОВ МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
 „Тази тенденция изисква по-ефективно използване и повишаване на квалификацията на заетите, ограничаване както на недозаетостта, така и на свръхзаетостта, за които говорят и изследователите от екипа.“

Очакванията на оперативния мениджър на кариерен уебсайт Християн Петков са безработицата да продължи да намалява и през тази година. Най-търсени остават специалистите в сферата на информационните технологии.

 ХРИСТИЯН ПЕТКОВ ОПЕРАТИВЕН МЕНИДЖЪР НА КАРИЕРЕН УЕБСАЙТ
 „Тези, които са с повече опит и по-висока квалификация се намират по-трудно, така че тук бизнесът изпитва малко затруднения особено с динамичното развитие на тези услуги.“

Шофьори, инженери, специалисти в сферата на образованието и здравеопазването трудно се намират на пазара на труда. Машинни оператори и електротехници също липсват, казва Християн Петков.

СИНХРОН: ХРИСТИЯН ПЕТКОВ ОПЕРАТИВЕН МЕНИДЖЪР НА КАРИЕРЕН УЕБСАЙТ
„Сферата на услугите, сферата на информационните технологии – те са достатъчно популярни, достатъчно развити, за да могат хората проактивно да се интересуват от това къде, какви възможности се предлагат. Докато сферата на производството не е толкова популярна.“

Най-много работа през 2032 година ще има за продавачите в магазини, следвани от административните специалисти, водачите на тежкотоварни автомобили и автобуси, работниците в преработващата и добивната промишленост и строителството.

 БИСЕР ПЕТКОВ МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
 „Очертава се недостиг от кадри със средно образование - около 94 000, който вероятно ще бъде запълнен от лица с по-високо или по-ниско образование. В същото време е прогнозиран и структурен излишък при лицата с основно и по-ниско образование и при тези с висше образование, който ще бъде преразпределен там, където са налице дефицити.”

По думите на Християн Петков до 2020 година трябва да бъдат открити над 10 000 работни места в сферата на аутсорсинга. През следващите 3 години ще има работа за още поне 30 000 висшисти в различни сектори, сред които инженери със специалност електротехника, електроника или автоматика. Също така 80 000 нови позиции ще има за транспортния бранш, строителството, облеклото и обувната промишленост.

репортер СИЛВИЯ ИЧЕВА оператор ЮРИ СИРИЙСКИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
05:30
Ла Лига Архивите - документален филм
06:00
Ла Лига: Обзор на сезона по месеци - документален филм
05:00
Футбол: Виляреал - Хетафе (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)