Майките на деца с увреждания продължават с протестите

Четвъртък, 11 Октомври 2018 16:11


Цяла нощ прекараха майките на деца с увреждания пред сградата на Минстерския съвет. След 12-часова блокада, те решиха да преместят палатките си зад Народното събрание. Исканите реформи се бавят, но протестиращите заявиха, че няма да се откажат. Днес отново ще се обсъди проектозакона за хората с увреждания. В него се предвижда интеграционните добавки да са обвързани с линията на бедност. Сумите ще са по-големи от сегашните и ще зависят от степента на увреждане.

   
     

Родители и близки на деца с увреждания останаха цяла нощ пред сгарадата на Министерски съвет. Импровизираният лагер се състоя от 28 палатаки, с които майките символизират 28те области в страната, където, според тях, хората с увреждания живеят трудно.
Юлия Петрова: "Нощта беше много приятна, имаше много хора, които ни оказаха подкрепа носеха ни чай, храна.За разлика от сутринта, защото всички са изнервени и им пречим".
Полицията, която охранява протеста късно снощи написа предупредителни актове за нарушаване на обществения ред. Днес при протестиращите майки беше омбудсманът Мая Манолова, изрази подкрепата си за реформа в социалната система, за която се обявяват родителите.
Мая Манолова: "Има план за действие има ясно разписани правила."
От подписаното преди два дни споразумение между протестирашите майки, правителството и представителни организации на хората с увреждания става ясно, че по план проектозаконът ще бъде приет от правителството на заседание през следващата седмица. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
13:00
Пряко: Тенис: Nature Valley International, Истборн - четвъртфинали (WTA Premier)
13:00
Пряко: Тенис: Nature Valley International, Истборн - четвъртфинали (WTA Premier)