Нов психотест готвят експерти за провинилите се професионални шофьори

Понеделник, 09 Юли 2018 20:19


Учени от БАН разработват нови методики за изследване психологическата годност на водачите. Очаква се проектът да бъде завършен до края на годината. Статистиката сочи, че близо 60% от катастрофите се дължат на неправилна преценка на шофьорите. Целта на провежданото изследване е да се актуализират методиките по който се тестват професионалните водачите.Досега психологическата им годност е изследвана по критерии, които са разработени през 1974г.

Велина Василева: Всички сме свидетели на множество ПТП с фатален край и световните проучвания показват че 60% се дължат на човешкия фактор.

Според експертите тази методика ще гарантира преминаването на водачите през един по-строг контрол.Ще се даде възможмост за задълбочен анализ както на бъдещите водачи ,така и на тези, които са системни нарушители на пътя.

Антоанета Христова: Ще бъдат повечена брой и ще могат да бъдат сменяни различните въпроси ,чрез които семерят характеристиките.По този начин няма да може да се заучават и ще се намали възможността за коруционни практики.


Ето и как изглежда профила на рисковия водач.

доц.Бакалова: Той е на първо място недобросъвестен,не спазва закона и правилника за движение,не се съобразява с другите участници в движението.Той е безотговорен,безкритичен към собственото си поведение и последствията от него.Не е отговорен към техническата изправност на автомобила си.


Част от браншовите организации приеха негативно готвените промени,с аргумента,че те по скороще бъдат козметични и ще доведат до повече инцидентина пътя.

Йонко Иванов: Смущаващо е,че ще намалят часовете на изследването от 4 часа три пъти ще го съкратят.Сега е 4 часа и има толкова много катастрофи с товарни автомобили ,а като го свалят на един час какво ще изследват.Те и без това си ги купуват по добре въобще да ги махнат да го няма този тест.


Проектът, който ще бъде завършен в края на годината е на стойност 378 хиляди лева и се финансира по ОП "Транспорт". Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
20:00
Новини
19:35
Тенис: Пиер Юго Ербер - Давид Гофен (Open Sud de France, Монпелие; ATP 250 - IV четвъртфинал, повторение)
19:30
Футбол: Реал /М/ - Барселона (Ла Лига, сезон 2007/2008)