Борисов: Макрон и Меркел обещаха да прегледат новите правила за превозвачите

Четвъртък, 17 Май 2018 17:12


Протест на превозвачите посрещна европейските лидери и делегации в София. Блокади имаше в още 10 града в страната. Превозвачите протестират, защото се опасяват, че ако новите европейски правила за мобилността бъдат приети, много от тях ще фалират.

 

Над 100 тира и още толкова автобуси останаха паркирани през целия ден на Цариградско шосе в София. Превозвачите са против изискването шофьорите да се връщат у дома на 3 седмици. Те не са съгласни и с това след 3-я ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава. Недоволни са и от изискването водачите на ТИР-ове да преспиват в хотели, без да има охраняеми паркинги за камионите. Превозвачите са против ограничението на каботажните превози.

НИКОЛАЙ РАШКОВ, СЪЮЗ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПРЕВОЗВАЧИ
"Трябва да има регламентирана рамка, но в същото време идеята на свободното движение на стоки и хора е точно тази – да може всеки един да предоставя услугата според качеството й, не според изкуствено създадена нормативна уредба".

Протестът продължи с шествие, което тръгна от пл. „Македония“, премина през Съдебната палата и продължи по пешеходния бул. „Витоша“. Крайната точка беше НДК, където се проведе Срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Протести имаше в още 10 града в страната. На граничния пункт с Гърция от Благоевград и региона се включиха над 30 камиона.

НИКОЛАЙ ХАЙЛЕЗОВ, ШОФЬОР И УПРАВИТЕЛ НА ФИРМА

"Цели да изгони нашите транспортни фирми и да ни вземе работниците, защото в Германия, Франция и Италия има недостиг на шофьори, постоянно има обяви, че търсят шофьори и това му е целта, както едно време затвориха фабриките в България и ни взеха работниците, това е факт и е реалност, а хората нямаха какво да работят тук и се принуждаваха да идат да работят в чужбина, сега ще направят същото".


Превозвачи протестираха и в района на Дунав мост при Русе. В протеста се включиха и варненските ТИР-аджии, които излязоха на магистралата. Близо 70 водачи на товарни автомобили се включиха в протеста на превозвачите от Бургас.

ШОФЬОР
"На три седмици веднъж трябва да се прибират камионите в България с цел почивка обаче тези, които карат навънка, няма да имат никаква сметка да карат".

ШОФЬОР
"За една седмица не може да се прибереш в България. От Германия, от Холандия от Белгия за една седмица не можеш да се прибереш до България. Десет дена, минимум десет дена. Висене има на румънската и на унгарската граница и на българската граница. Ей тва е, на българската граница губиш един ден да се прибираш".

Премиерът Бойко Борисов защити исканията на българските превозвачи пред френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, които станаха свидетели на протеста на родните тираджии.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ, КАНЦЛЕР НА ГЕРМАНИЯ
"Ще продължим да поддържаме диалога. Чухме исканията на българските превозвачи и целта е да постигнем добра социална ситуация за самите шофьори".

БОЙКО БОРИСОВ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
"Снощи до 02:30 с канцлера Меркел, с президента Макрон, с транспортня министър Московски, с финансовия министър текст по текст, дума по дума са гледали, те имат своите аргументи, ние своите. Направили сме максимален диалог, няма нещо, което да не съм обяснил. Очаквам да намерим решение".

Борисов заяви, президентът Макрон и канлерът Ангела Меркел обещали отново да прегледат новите правила. Основният аргумент на Германия и Франция е, че нашите шофьори биват третирани по лош начин, затова настоявали за промени. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
Непознатото лице на... Венцислав Янков - документална поредица
02:00
Тенис: Кики Бертенс - Аляскандра Саснович (VTB Kremlin Cup, Москва; WTA Premier - повторение)
01:05
Тенис: Каролин Вожняцки - Елина Свитолина (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)