ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗВА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Четвъртък, 17 Май 2018 16:13


Отбелязваме един от най-светлите християнски празници Възнесение Господне. Вярващите споменават момента, в който Христос се възкачва на небето. Днес своя храмов празник отбелязва и най-старата църква във Враца.

Празникът се чества на 40-ия ден от Христовото Възкресение и се пада винаги в четвъртък. На този ден, придружен от учениците си и от своята майка, Христос се качва на Елеонската планина и благославяйки ги, се възкачва на небето.

Григорий, митрополит врачански: "Божието благословение не е престанало, божието благословение се излива върху нас, в този ден, в този час, и ние трябва да прославим Бога, ставайки свидетели чрез тази служба на неговото славно възнесение на небесата."
 

С възнесението Бог завършва подвига си на земята и делото на спасението.

Даниела Хитова: "Възнесението увенчава делото на Иисус Христос на земята, това е последното събитие на земята, което се случва, и ни дава надежда за обещаното царство."
 

Божурка Вачева: "Надяваме се на Бог да ни помогне, за здраве, за нас, за децата, че децата са ни по чужбина."

Празникът се нарича още Четиридесетница и Спасовден. Днес е и храмовият празник на най-стария храм във Враца, който става на 170 години. По този повод тържествена света литургия отслужиха трима митрополити, а вярващите се поклониха пред частица от светите мощи на свети Георги Победоносец, донесена специално за тържествата. По случай юбилея на църквата за вярващите бе приготвен курбан. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
Непознатото лице на... Венцислав Янков - документална поредица
02:00
Тенис: Кики Бертенс - Аляскандра Саснович (VTB Kremlin Cup, Москва; WTA Premier - повторение)
01:05
Тенис: Каролин Вожняцки - Елина Свитолина (BNP Paribas WTA Finals Singapore presented by SC Global, Сингапур; WTA Finals - повторение)