ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ОТБЕЛЯЗВА ВЪЗНЕСЕНИЕ ГОСПОДНЕ

Четвъртък, 17 Май 2018 16:13


Отбелязваме един от най-светлите християнски празници Възнесение Господне. Вярващите споменават момента, в който Христос се възкачва на небето. Днес своя храмов празник отбелязва и най-старата църква във Враца.

Празникът се чества на 40-ия ден от Христовото Възкресение и се пада винаги в четвъртък. На този ден, придружен от учениците си и от своята майка, Христос се качва на Елеонската планина и благославяйки ги, се възкачва на небето.

Григорий, митрополит врачански: "Божието благословение не е престанало, божието благословение се излива върху нас, в този ден, в този час, и ние трябва да прославим Бога, ставайки свидетели чрез тази служба на неговото славно възнесение на небесата."
 

С възнесението Бог завършва подвига си на земята и делото на спасението.

Даниела Хитова: "Възнесението увенчава делото на Иисус Христос на земята, това е последното събитие на земята, което се случва, и ни дава надежда за обещаното царство."
 

Божурка Вачева: "Надяваме се на Бог да ни помогне, за здраве, за нас, за децата, че децата са ни по чужбина."

Празникът се нарича още Четиридесетница и Спасовден. Днес е и храмовият празник на най-стария храм във Враца, който става на 170 години. По този повод тържествена света литургия отслужиха трима митрополити, а вярващите се поклониха пред частица от светите мощи на свети Георги Победоносец, донесена специално за тържествата. По случай юбилея на църквата за вярващите бе приготвен курбан. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Историята с... Божидар Димитров - предаване за история (повторение от 15.04.2017г.)
06:00
Тенис: VTB Kremlin Cup, Москва - финал (WTA Premier - повторение)
04:30
Тенис: Intrum Stockholm Open, Стокхолм - четвъртфинали (ATP WORLD TOUR 250 - повторение)