Заетост за хора с увреждания

Четвъртък, 26 Април 2018 17:29


Представители на 25 български и международни работодателски организации се срещнаха днес с хора с увреждания. У нас те са 680 хиляди, само 10 % от тях работят. Мотото на форума е ,,Равенството значи повече”. Работа на срещата предлагаха софтуерни фирми, компании от финансовия и банковия сектор и застрахователи. Лесно ли е у нас да намериш своя работодател, ако имаш увреждане - отговорът в репортажа.

 

Един от посетителите на кариерния форум е 25 годишният Антон. Здравословните му проблеми започват още от детството, а от 7 години не може да се движи сам.
 

АНТОН
"Аз бях на 8 години, когато отидох на зелено училище. Вечерта много ме заболя дясната ръка, легнах си. На сутринта се оказа, че просто не можех да стана. Оказа се, че съм получил спинален инсулт в малкия мозък. Досега тази диагноза не беше позната в България. Направиха ми редица операции, които в последствие се разбра, че са били напълно ненужни".

Антон е завършил Маркетинг и реклама. Досега е работил предимно за свои приятели и познати, правил е графичен дизайн на интернет страници и рекламни материали.

АНТОН
"Кандидатствам за различни позиции, но не срещам отговор от работодателите, с които искам да комуникирам. Голяма част от тях се свързват с мен, тъй като харесват моите качества, но след като спомена, че съм човек с увреждане, казват, че ще ми се обадят допълнително и след това никой повече не ме търси".

Младият мъж е дошъл с надеждата, че тук ще намери новия си работодател. Дошли са и десетки други хора с увреждания, за да се срещнат с представители на различни компании.

ДИМИТРИНА ВАСИЛЕВА МЕЖДУНАРОДНА КОМПАНИЯ ЗА ДАНЪЧНИ И ФИНАНСОВИ КОНСУЛТАЦИИ
"В момента имаме няколко отворени позиции – както стажантски, така и позиции за специалисти. Данъчни консултанти, счетоводители, одитори. За тези позиции това дали имаш функционално различие, или не – не е толкова важно. За нас е важно по-скоро мотивацията, да има желанието да се учи".

Организатори на кариерния форум са Ива и Йоана, основали първата на Балканите специализирана онлайн платформа за виртуална среща между хора с увреждания и компании, които търсят служители.

ЙОАНА КОЛЕВА
"Първоначално се страхувахме, че няма да има достатъчно компании, които да отговорят с позиции на кандидати с различни възможности, но за наше щастие 25 компании се включиха с реални позиции. Надявам се днес кандидатите да си тръгнат с предварително уговорени интервюта, а защо не и работно място".

ИВА ЦОЛОВА
"Вярваме, че днешният ден ще постави началото на една страхотна позитивна промяна и компаниите са дошли целенасочено именно да намерят новите си членове на екипи, които са с различни възможности. Така че наистина се надяваме да има една симбиоза, която да даде възможности и на едната, и на другата страна да намери позитивен резултат от днешния ден".

Срещата се проведе под патронажа на Президента Румен Радев, Министерството на труда и социалната политика и Столичната Община. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
16:00
Футбол: Севиля - Атлетик /Б/ (Примера Дивисион, сезон 2018/19 - повторение)
14:00
Тенис: Алисън ван Уитванк - Маркета Вондрусова (Hungarian Ladies Open, Будапеща; WTA International - финал и награждаване, повторение)