ГЕРБ и БСП в спор за равносметката от прехода и промяна на Конституцията

Вторник, 14 Ноември 2017 20:29


БСП поиска оставките на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. Повод за това стана излъчения вчера филм на депутата Елена Йончева, който показва злоупотреби при изграждането на стената по границата ни с Турция. В събота социалистите ще вземат решение дали да подкрепят предлаганите от ГЕРБ промени в Конституцията. Идеята на управляващите е да отпадне давността за престъпления, свързани с процеса на приватизация.

Престъпленията, свързани с приватизационните сделки, са половинчато разглеждане на злоупотребите по време на прехода, категорични са от "Позитано" 20. Затова социалистите предлагат заедно с продажбата на държавни имоти да бъдат разследвани и концесиите, като и дейността на бившите силови групировки. 


КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП: "Няма да скъсаме с прехода, народе, докато начело на политическото ръководство на държавата ни днес стоят членове на групировките на прехода. Искаме да се отвори този въпрос и да се приключи. Мутрите на прехода вън политическото ръководство на държавата. Целият преход на масата. Цялата истина на масата. Отговорност за онези, които са извършили престъпления. Мутрите вън от политическото ръководство. Край на прехода и България по нов път."

Премиерът Бойко Борисов дал наставления на парламентарната си група още утре да започнат разговори с БСП за техните предложения, свързани с Конституцията. Важна била политическата воля, отбелязаха от ГЕРБ. 

ДЕСИСЛАВА АТАНАСОВА ДЕПУТАТ ОТ ГЕРБ: "Очакваме да не се чака произнасянето на някакъв партиен орган било то и консултатитвен съвет на БСП по законодателството, а да действаме веднага. Ако г-жа Нинова има тази воля и не се крие зад политически приоми, започваме още утре." 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че няма притеснения от поредната проверка на сделка, с която е свързано нейното име. 

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БСП:  "Аз съм готова и съм насреща и за четвърта проверка без никакъв проблем. Да се готвят тези, на които ще им е за първи път."

Социалистите ще настояват министърът на икономиката Емил Караниколов, който доскоро беше начело на Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол, да даде отчет за всички сделки. От БСП вече са внесли в парламента искане за изслушване на главния прокурор. Той трябва да каже какви проверки е направила прокуратурата във връзка с приватизацията и какви са резултатите. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
06:30
Свободна зона: С петролен поглед към Сирия, гост: Мира Майер - публицистично предаване (повторение)
01:00
Тенис: Dubai Duty Free Tennis Championships, Дубай (WTA Premier - повторение)
07:00
Състезанието на живота им - 2 сезон, 2 еп., документална поредица