Псориазисът като социален проблем

Неделя, 29 Октомври 2017 11:22


Между 2 и 4 % от българите страдат от псориазис. Заболяването се превръща и в социален проблем заради изолацията на болните. По повод Световния ден за борба с псориазиса, който отбелязваме днес, дерматолози от Военномедицинска академия ще правят безплатни профилактични прегледи.

 

Георги Николов страда от псориазис от 30 години. В семейството му има и друг болен със същата диагноза, затова медици допускат, че заболяването може да е наследствено.

ГЕОРГИ НИКОЛОВ
"Само имах леко, тук на лакътя се появи и мислех, че е нещо такова дребно и след това вече се установи, че започва по тяклото, тук по колената, отзад по гърба и се установи, че е псориазис вече".

Псориазисът е хронично заболяване. Освен кожата, то може да засегне ставите и вътрешните органи. Най-честата причина е емоционалният стрес.

Д-Р ВЕСЕЛ КАНТАРДЖИЕВ, КЛИНИКА ПО ДЕРМАТОЛОГИЯ КЪМ ВМА
"Доказано е, че пациентите с псориазис вулгарис имат риск от развиване на диабет и от развиване на хипертония – ендокринии заболявания, сърдечно-съдови заболявания, с 60 – 70 %".

Окончателното излекуване на пациентите е трудно и много рядко, но вече има ефикасни методи за контрол. ВМА разполага с една от най-модерните лаборатории и с някои от най-ефективните апарати за лечение. При Георги заболяването е в тежка форма, засегнати са и ставите. Специална комисия го е одобрила за лечение с биологични препарати.

Д-Р ВЕСЕЛ КАНТАРДЖИЕВ, КЛИНИКА ПО ДЕРМАТОЛОГИЯ КЪМ ВМА
"От около една година се радва на най-модерното лечение, известно до момента в цял свят. Това са най-новите средства за лечение на псориазис и на псориатичен артрит. Сами по себе си представляват монохронални антитела, които са изключително пречистени с изключително нисък процент на странични ефекти и с много добра успеваемост".

Псориазисът изчезва при 90 % от случаите след терапия. Лечението действа и при Георги.

ГЕОРГИ НИКОЛОВ
"От 2008-ма година посещавам клиниката във ВМА и съм много доволен – и от обслужване, и от начина на работа на персонала. Просто от тук излизам като нов човек".

Дерматолозите във Военномедицинска академия ще преглеждат безплатно пациенти на 30 и 31 октомври. Необходимо е предварително записване.

Д-Р ВЕСЕЛ КАНТАРДЖИЕВ, КЛИНИКА ПО ДЕРМАТОЛОГИЯ КЪМ ВМА
"Тежкият псориазис е огромен проблем за пациента и за обществото, тъй като при пациента страдат социалните контакти, страда самочувствието, страдат личните контакти. За съжаление, това се отразява и на неговите близки и роднини".

Близо 600 пациенти са прегледани при профилактичните прегледи миналата година в здравното заведение. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
13:00
Пряко: Тенис: Nature Valley International, Истборн - четвъртфинали (WTA Premier)
13:00
Пряко: Тенис: Nature Valley International, Истборн - четвъртфинали (WTA Premier)