Иновация срещу кожните раздразнения при децата

Неделя, 15 Октомври 2017 16:23


Българи грабнаха Оскар за иновация на най-престижния конкурс за детска индустрия в Кьолн. Родният производител получи международното отличие за специална линия детски дрешки, предназначени за недоносени бебета и деца с кожни проблеми. Голямата награда е прецедент за производител от Източна Европа.

Български производител грабна сравняваното с Оскар международно отличие за иновация в най-престижния конкурс за детска индустрия в германския град Кьолн. Наградата е за специална технология, използвана при дрехи за недоносени бебета и деца с кожни проблеми.

ДЕСИСЛАВА ЯНКОВА - ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ДЕТСКИ ДРЕХИ: "Това, с което ние спечелихме, и това, което казаха и от журито, е, че не просто сме подобрили функцията на един продукт, а сме създали продукт, който е полезен за здравето и облекчава живота на децата и на техните семейства."

Десислава разказва, че специалната линия включва всичко необходимо за едно дете, не само дрехи. Продуктите са изработени от два слоя. Няма шевове и етикети, които да дразнят кожата.

ДЕСИСЛАВА ЯНКОВА:"Самата вътрешна материя се нарича лиосел и е извлечена от дървесината на бреза и тя има специални функции – много по-хигроскопична е от всички останали материи, което е много важно за деца, които имат чувствителна кожа и атопичен дерматит. Тя е обработена със специален натурален антибактериален агент, който се извлича от черупките на ракообразни и който има свойството да убива стафилококовата бактерия - един от основните причинители на атопичния дерматит."

Около 20 % от децата по света боледуват от атопичен дерматит. Заболяването е свързано с повишена дразнимост. Предизвиква се от различни фактори - прахове за пране, домашен прах, вълнени тъкани и синтетични материи. Заболяването се проявява и при свръх емоционални деца.

Д-Р РОСИЦА ДЕНЧЕВА - ДЕРМАТОЛОГ: "Най-честите прояви са свързани с проява на зачервени петна по кожата. Те могат да бъдат съвсем ограничени, тоест върху единични кожни участъци, да речем само около устните ъгли или само в областта на цепките до окото, но могат да бъдат и на големи площи от кожата, да речем да обхващат цялото телце при най-малките бебета. Като правило – колкото по-малко е детето, толкова по-тежки са клиничните прояви.
Обикновено всичките тези прояви са съпроводени с изключително суха кожа, което е един от основните симптоми на дерматита."

Иновативните дрешки, които помагат в борбата с кожните проблеми, все още са прототип, но скоро ще се появят на българския пазар. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
14:00
Новини
12:55
Тенис: Гарбине Мугуруса - Слоун Стивънс (Internazionali BNL dItalia, Рим; WTA Premier - повторение)
12:30
Футбол: Виляреал - Валенсия (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)