Предвижда се от догодина пенсиите да се увеличават с един и същ %

Четвъртък, 12 Октомври 2017 18:22


Почти 5 хиляди пенсионери не са получили увеличение на пенсиите си от 2,4% от 1 юли. Това се отнася до всички, на които през 2006 г. пенсиите са актуализирани, обясни социалният министър Бисер Петков. Компенсация за тях сега не се предвижда, защото няма законово основание. За грешка при изчислението не може да се говори, категоричен е министърът.

 

От 2017 г. е в сила нов механизъм за преизчисляване на пенсиите. Процентът в размер на 2,4, с който те се увеличават, се базира на ръста на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени за миналата година.

БИСЕР ПЕТКОВ, МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
"Има и случаи, в които това увеличение е по-ниско и случаи, малко на брой 4900 по данни на НОИ, при които пенсиите нямат реално увеличение, т.е. преизчисленият размер не се е увеличил. Това се отнася за пенсионери, които през 2006 г. са получили повторно индексиране на пенсиите".

ИВАЙЛО ИВАНОВ, УПРАВИТЕЛ НА НОИ
"До момента има около 160 жалби, които са подадени в цялата страна в НОИ. Отговорено е на всичките. Нямаме съдебни жалби или други жалби по този случай".

Новата формула за изчисляване на пенсиите не се нуждае от корекция, категоричен е председателят на КНСБ Пламен Димитров.

ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КНСБ
"Не мисля, че това трябва да води до промяна на начина, по който ще индексираме и ще увеличаваме пенсиите. Ако беше увеличението в необходимата степен, ако не беше с тези мижави 0000 %, нямаше да има такива пенсионери, които да изпаднат от модела. Трябваше да бъде стъпката доста по-голяма".


Социалният министър увери, че догодина държавата ще заложи индексация за всички в размер на 3,8%. Петков обеща от 2018 година пенсионерите да получават един и същ % увеличение на пенсиите. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
14:00
Пряко: Тенис: Guangzhou Open, Гуанджоу - четвъртфинали (WTA International)
13:00
Пряко: Тенис: St. Petersburg Open, Санкт Петербург (ATP WORLD TOUR 250)