Какво бъдеще ни вещае влизането в еврозоната?

Неделя, 08 Октомври 2017 15:20


Технически България е готова да влезе в еврозоната, смятат родни експерти. Според тях, страната ни има добра фискална политика и е изпълнила формалните искания за въвеждане на еврото като валутна единица.

Темата за влизането на България в еврозоната е приоритетна за страната ни в последните години. И докато от Брюксел идват противоречиви сигнали, българското правителство подчертава, че сме готови. Това е един от редките случаи, в които същото мнение поддържат и експертите.

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА: По последните доклади за т.нар. Конвергенция България изпълнява основните критерии за членство. А именно ниският бюджетен дефицит, който трябва да е под 3% от БВП, дълг под 60%, сближаване на сближаване на дългосрочните лихви.

Когато се говори за присъединяване към която и да е европейска структура обаче има и така наречените неформални изисквания.

ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА: Точно тук е и нашият голям препъни камък. Напоследък чуваме от представители на ЕК, и на ЕЦБ, че всъщност България в момента не е готова да се присъедини, защото не е постигнала реална конвергенция, реално сближаване на икономиките на страната ни с икономиките на страните от еврозоната.

Най-вече това означава сближаване на доходите на населението в различните страни. Все пак, ако и когато станем член на еврозоната, у нас това ще се усети в много икономически сфери.

ТИХОМИР ТОШЕВ КРЕДИТЕН ЕКСПЕРТ: Би трябвало, влизайки в еврозоната и получавайки достъп до по-евтин ресурс от ЕЦБ да видим още малко намаление на лихвените проценти и те да доближат още малко тези на другите страни членки на еврозоната. Тогава лихвите би трябвало да се движат максимум между 2,5 и 3,5%.

Това се отнася за ипотечните кредити, но не и за потребителските.

ТИХОМИР ТОШЕВ КРЕДИТЕН ЕКСПЕРТ: При потребителските кредити в повечето страни са като при нас. Така че при потребителските кредити вече сме достигнали нормалните нива за лихви по потребителските кредити. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:00
Новини
14:00
Пряко: Тенис: Guangzhou Open, Гуанджоу - четвъртфинали (WTA International)
13:00
Пряко: Тенис: St. Petersburg Open, Санкт Петербург (ATP WORLD TOUR 250)