Откриха разпилени електродетонатори край врачанско село

Сряда, 13 Септември 2017 19:56


Голямо количество разпилени електро-детонатори откри полицията край врачанското село КосталЕво. От сутринта сапьори контролирано ги взривяват. Части от тях са били разпръснати из цялата околност. Хората от съседните села са събирали металните части за вторични суровини. По чудо няма пострадали. От месец врачанското село Косталево е подложено на напрекъснат терор. Местна фирма взривявала електродетонатори с изтекъл срок в близката кариера.
 

Аделина Ценова, жител на село Косталево: "Прозорците се тресат, разбирате ли, тресат се от това, от детонацията на взривовете, нема определен час, ма дали е 12, дали е един-два, нема никакво значение."


По неофициална информация фирмата трябвало да взриви един милион детонатора. Собственикът обяснявал, че има разрешителни, но не ги показал дори на кмета. Не обезопасил и района.
 

Милчо Христов, пастир: "А тоя къде са гърмеле, покрай них минавам, ни ма е дупредил, че това е опасно, ще ви прибие козите, ни го интересува за назе, ни го интересува за никой."


След взривовете хората масово събирали разпръснатите в голям периметър метални части, включително и невзривени устройства.
 

Любомир Кръстев, кмет на село Косталево: "Притеснителното е, че не се упражнява достатъчен контрол и тия капсулдетонатори плъзнаха в целото село."


Имало и инцидент, при който едва не пострадало многодетно семейство.
 

Любомир Кръстев: "Един човек си беше донесъл за вторчни суровини да гори кабели, като ги поставил в печката, се взривяват два по-слаби детонатора, а третият стана такъв силен гръм, че все едно бомба е паднала в селото."


И днес сапоьори претърсват района. Извършват се и контролирани взривове, а пастирите са предупредени да не приближавнат до кариерата. По случая е образувано досъдебно производство срещу неизветен извършител за притежание на взривни вещества.

 

ЕКИП TV+ ВРАЦА Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
Новини
16:00
Пряко: Тенис: Mallorka Open, Майорка - полуфинали (WTA International)
13:30
Пряко: Тенис: The Classic Birmingham, Бирмингам - полуфинали (WTA Premier)