Празник на динения маджун в силистренското село Смилец

Сряда, 13 Септември 2017 19:53


Празник на динения маджун се проведе в силистренкото село Смилец. Идеята на местното читалище е да се представи възстановка на цялостния процес за приготвянето на т.нар динен мед. Събитието се превръща в традиция за района и привлича все повече посетители от цялата страна. За трета поредна година млади и стари се събраха в силистренското село Смилец, за да видят отблизо възродената традиция за приготвяне на динен маджун.
 

Ганка Минчева: "…това с което са се занимавали нашите деди – това е нещо красиво, нещо хубаво – който го носи в сърцето си, той го наследява и го предава на своите близки, роднини, внуци …"


Калина Михайлова, кмет с. Шуменци: "Радвам се, че се връщаме към традициите си защото имаше периоди в които те бяха забранени, забравени, пренебрегвани ….по този начин аз се чувствам истинска българка …"


И тази година рано сутринта дините бяха обрани от бостана, бяха издълбани и котлоните в земята, за да започне варенето. Някога са го наричали „бедняшки мед“.
 

Иванка Облакова: "... мъжете връзват снопите, жените жънат, като вдигнат да отпият и им идва сила – то е сладко, натурално."


Спомени за динения маджун в Смилец пазят от 200 години. Сега са готови да отстъпят рецептата за правенето на т.нар. динен мед на някой, който има желанието да развие идеята в търговската сфера.
 

Павлина Романова, кмет на с. Смилец: "… ние сме направили достатъчно реклама, търсенето е наистина огромно – ние не можем да захранваме пазара и един млад креативен човек може да има собствен бизнес посредством тази идея…"


Казват, че диненият маджун е много полезен. В миналото хората са го ползвали като подсладител и като лекарство за болно гърло.

 

репортер НЕЗАБРАВКА КИРОВА оператор АЛЕКСАНДЪР ЛЕВИ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
Новини
16:00
Пряко: Тенис: Mallorka Open, Майорка - полуфинали (WTA International)
13:30
Пряко: Тенис: The Classic Birmingham, Бирмингам - полуфинали (WTA Premier)