Уникална операция

Вторник, 05 Септември 2017 16:56


Рядка гинекологична операция извършиха лекарите от столичната болница Света София. Става дума за безкръвна интервенция, при която е отстранена матката на 46-годишна жена, а пациентката е изписана само след ден.

 

Години наред Огняна Йоргова има болезнено и обилно кървене продължаващо понякога половин месец. Октомври миналата година след гинекологичен преглед става ясно, че матката на Огняна е уголемена. По съвет на лекарите обаче мерки не са предприети. 

ОГНЯНА ЙОРГОВА:  „Мога спокойно да кажа, че един от съветите беше, че това не е спешна операция и това може да изчака.“ 

И Огняна чака - до август месец тази година, когато търси второ мнение. Оказва се, че за времето между двата прегледа матката на жената е станала 30 пъти по-голяма от нормалното. 

Д-Р ИЛИАНА ХРИСТОВА:  „Матката на жената беше нараснала колкото 5 и половина месечна бременност. С други думи беше стигнала до пъпа й.“ 

Огняна настоява за безкръвна операция, за да може да се върне на работа възможно най-бързо. С тежката задача се заема екип от трима лекари от столичната болница Св. София. 

Д-Р ВИКТОР НОВАЧКОВ: „Нормално една матка тежи около 70,80 грама, нейната матка тежеше над 2 кг. „

За да бъде отстранена матката са направени 4 дупки на коремната стена с общ диаметър 25 мм. 

Д-Р ИЛИАНА ХРИСТОВА: „Инструментите, с които работим през тези малки отвори са с диаметър по 5 мм. С тяхна помощ отделяме матката от всички структури, които я придържат, а след това с друг инструмент я раздробяваме на малки фрагменти и я отстраняваме от корема.“ 

Операцията продължава 2 часа, а пациентката е на крака още същия ден. На четвъртия ден от интервенцията жената вече е с махнати конци и се чувства чудестно. 

ОГНЯНА ЙОРГОВА: „Няма го и психическия стрес. И се съгласих да говоря за това и всяка жена трябва да ходи редовно на прегледи, често и не само при един лекар.“  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
17:00
"Видимо и Невидимо - За забавноразвиващи се" - предаване за психология на развитието
12:00
Пряко: Тенис: Internationaux de Strasbourg, Страсбург - четвъртфинали (WTA 250)