Откриха ценни археологически находки край Сливен

Петък, 11 Август 2017 20:51


Археолози откриха ценни находки край Сливен. При разкопки в гр. Кермен са намерени раннохристиянска базилика и вила от римски произход. Според археолозите, в този район са разположени четири села от римския период. Проучванията са започнали още миналата година. Край Кермен са намерени и 18 гроба, а специалистите очакват погребенията да са повече от 300. Категорично е установено, че базиликата, която е с дължина над 30 метра, е раннохристиянска.

Доц. Христо Попов – зам. дир. На Националния археологически институт при БАН:
„Тя със сигурност е една от най-ранните църкви, които познаваме като дата от района на ямболско, сливенско и новозагорско. Със сигурност едната от базиликите в Кабиле е по-късна, базиликата в Туида – също.“

На няколко метра от християнския храм се намира вилата с двор над 7-8 декара, кояра е разполагала с многостайна жилищна част. Разкопките са продължили 20 дни, финансирането е в размер на 13 хиляди лева.

Доц. Христо Попов – зам. Дир. На Националния археологически институт при БАН“:
„Една част, значителна част от средствата с които работим е осигурена от Министерство на културата. Макар и неголяма по размери сумата, тя даде възможност да наемем около 20 човека от Кермен.“

За да бъде по-лесен достъпа за туристите, ще бъде изградена отбивка от магистрала Тракия към Кремен

 

Стефан Радев – кмет на община Сливен:

„Много важно е, че успяхме най-накрая да съгласуваме ОУП на Сливен, в който сме предвидили връзка на Кермен с автомагистралата. АПИ няколко пъти отказваше да го съгласува, но най-накрая успяхме да ги убедим“.


Археолозите се надяват да продължат проучванията в района догодина.

 

репортер ЗОРАН ПЕТРОВ оператор ВЕСЕЛИН ЦВЕТАНОВ Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
16:30
Новини
16:00
Пряко: Тенис: Mallorka Open, Майорка - полуфинали (WTA International)
13:30
Пряко: Тенис: The Classic Birmingham, Бирмингам - полуфинали (WTA Premier)