Лекари извършиха рядка гинекологична операция в столична болница

Сряда, 09 Август 2017 14:03


Рядка гинекологична операция извършиха лекарите от столичната болница Света София. Става дума за безкръвна интервенция, като пациентката е изписана само след ден.

Първата лапароскопска операция в България е извършена на 6 ноември 2000-ната година. Втората е направена на следващия ден от д-р Новачков, който днес работи като акушер-гинеколог.

Д-Р ВИКТОР НОВАЧКОВ: Т.нар. безкръвни операции са по-различни, защото се прониква,  в най-голямата човешка кухина без да се отваря коремната стена. Минава се само с едни тънки манипулатори и пациента може на същия или на следващия ден да се прибере вкъщи.
Д-Р ИЛИАНА ХРИСТОВА: В сравнение класическата операция, която се извършва с разрез на коремната кухина, изисква престой в болница около седмица или поне 3-4 дни и възстановяване в рамките поне на месец.

Д-р Новачков е бил в екипа на д-р Христова, която преди дни е извадила една от най-големите в следствие нарастване заради миомни възли матка на жена у нас, също по безкръвния метод.

Д-Р ИЛИАНА ХРИСТОВА: Изненадата не дойде от това, че органът е нараснал. Българските жени все още нямат самосъзнание да вземат мерки, когато е време.

Д-Р ТАНЯ БОСЕВА: Стои предизвикателството дали ще се справим, а дали да поемем този ангажимент, толкова много енергия да вложим, енергия, търпение в тази операция.

При жените от бялата раса миомните образувания са с честота от 30%. Ако бъдат установени навреме, почти винаги са напълно лечими. Такъв е и случаят на Лалка Тодорова.

ЛАЛКА ТОДОРОВА: много е важно как ще бъде подготвен пациента от лекаря, защото аз в момента не се притеснявам, обяснени ми е от мойта лекарка какво ми предстои, какво ще бъде и съм напълно спокойна.
  Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
08:00
"Ловци на мигове: Васил Попов" - 10 еп., документална поредица за фотография
08:10
Тенис: BNP Paribas Poland Open, Гдиня (WTA 250 - четвъртфинали, повторение)
08:00
Тенис: 32nd Palermo Ladies Open, Палермо - четвъртфинали (WTA 250 - повторение)