Засилен контрол върху клиниките за асистирана репродукция?

Вторник, 25 Юли 2017 16:13


Засилен контрол върху всички клиники, които извършват процедури по репродуктивна медицина, финансирани от държавата. Това предвиждат мерки, които готви Министерството на здравеопазването с цел по-голяма прозрачност на асистираната репродукция у нас. Организации и специалисти в сферата, оповестиха обсъжданите промени в отговор на обвиненията за злоупотреби от страна на клиники, извършващи ин-витро процедури.

Фондът за асистирана репродукция е създаден през 2009г. Дотогава процедурата „ин витро“ е била твърде скъпа за много от семействата в България.

МАРИЯ ЖЕКОВА СДРУЖЕНИЕ „ЗАЧАТИЕ“: Другите хора теглиха кредити за коли и жилища, ние теглихме кредити за бебета. И някои от нас все още си изплащат неродените деца.

Днес децата, родени по този метод у нас, са над 5000. Максим е една от тези усмивки, носещи щастие на своите родители.

ПЕТЪР КАЛЧЕВ: И фондът помага. И вярвайте ми, там администрацията е сведена до минимум и пътят, по който се дават парите е много къс и бързо се случва това.

По предложение на директора на фонда д-р Мария Георгиева се предвижда клиниките по репродуктивна медицина да бъдат подлагани на по-строг контрол.

Д-Р ГЕОРГИ СТАМЕНОВ АГ СПЕЦИАЛИСТ: Всеки център, направил 250 ин витро процедури по фонда, моментално подлежи на една обстойна проверка за тия 250 пункции.

Част от обвиненията срещу клиниките по репродуктивна медицина са свързани с нелегална продажба на дарени яйцеклетки. Мария, която е замразила свои , няма подобни притеснения .

МАРИЯ МИЛАНОВА: 35, на колкото съм аз, е един перфектен момент ние да съхраним яйцеклетки, за да може след това да сме спокойни, че имаме здрави деца. Не просто да гледаме деца, а те да са здрави.

Донорството е друга възможност за семействата с репродуктивни проблеми. Дарените яйцеклетки у нас за последните 4 години са близо 3000.

ВАЛЯ ПОПОВА ДОНОР НА ЯЙЦЕКЛЕТКИ: Когато информацията е на лице, когато информацията е достатъчно достъпна и достоверна, решението се взима, когато си готов, когато истински го усетиш със сърцето си. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
19:00
"В кухнята на баба... и още нещо: Пелишатски ястия" - 28 еп., кулинарно предаване
12:00
Пряко: Тенис: Internationaux de Strasbourg, Страсбург - четвъртфинали (WTA 250)