Показаха оригинала на тефтерчето на Васил Левски

Неделя, 16 Юли 2017 15:10


Оригиналът на тефтерчето на Васил Левски беше изложен днес за посетители в Националната библиотека. Проявата е част от отбелязването на 180 години от рождението на Васил Левски.

В специално бронирана витрина оригиналът на тефтерчето на Васил Левски се срещна с всеки, който искаше да се запознае отблизо със записките на Апостола на свободата.

Д-Р КАМЕЛИЯ БОЖИЛОВА НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“: "В тефтерчето могат да се прочетат много любопитни неща -неща, над които може да се разсъждава. Там той е разписвал както всеки един човек свои рецепти, сметки, разсъждения, стихотворения. Има и въпроси, които си задаваме като например текста „народе????“ какво точно е искал да каже Апостола. Други негови мисли за Освобождението, за бъдещата борба."

 

Личната среща с тефтерчето на Левски развълнува посетителите на библиотеката и ги провокира да се замислят за посланията, които Апостолът е оставил на поколенията.

"Тефтерчето е едно от малкото неща, останали за Апостола в днешно време. Неговите коси и тефтерчето са останали."
"Абсолютно всичките му послания звучат актуално: да бъдем единни, да живеем мирно и да си уважаваме историята."
"Той е искал България сама да се освободи, а не да чака някой друг да я освобождава. За мен това е най-голямото послание."
"Гордея се и в същото време ми е леко тревожно, мъчно, едни такива смесени чувства малко."

Освен тефтерчето в библиотеката могат да се видят и две документални изложби. Едната показва снимки и документи писани лично от Левски, а другата – европейското измерение на неговото дело.

Д-Р КАМЕЛИЯ БОЖИЛОВА НАЦИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“:  "Може да видим как случващото се в Европа през 19 век оказва влияние върху идеите на Левски, на революционерите, а от друга страна събитията в България като Априлското въстание, националните борби за освобождение какъв отзвук дават в европейската дипломация, преса и т.н."

И след кратката си среща с хората тефтерчето на Васил Левски отново ще бъде прибрано в трезора на БНБ, където температурата е най-подходяща за съхранение и за следващите поколения. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
"Непознатото лице на... Елена Петрова" - документална поредица
00:35
Тенис: Ашли Барти - Петра Квитова (Qatar Total Open 2020, Доха; WTA Premier 5 - II полуфинал, повторение)
01:00
Футбол: Атлетик /Б/ - Реал /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2019/20 - повторение)