До 16 май работим за държавата

Събота, 13 Май 2017 16:26


От 16 май, вторник спираме да работим за държавата и започваме да го правим за себе си. Това е така наречения „ден на свобода от правителството. Датата е символична и определя до кога пълним хазната. Държавата взима 40 на сто от това, което произвеждаме.

 

Остават само три дни до края на периода, в който работим за да изплатим задълженията си към държавата. Символично от 16 май започваме да работим за себе си. За да напълни хазната са нужни малко над 136 дни . Българите изработват средно по 260 милиона всеки календарен ден. Най-много дни през 2017 г. ще отделим, за да попълним приходите от ДДС, следват приходите от акцизи. За осигуровките ще ни е нужен пълен месец – 22 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Работим още за подоходните данъци, корпоративни данъци, държавните и общински такси.

ПЕТЪР ГАНЕВ ИНСТИТУТ ЗА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА
„ През последните години денят идва по- късно, тъй като икономиката се възстановява. Приходите вече се върнаха като процент от БВП на нивата от преди кризата 37-38 %. Също така някои данъци се повишават, конкретно тази година осигуровките бяха повишени с 1 процентен пункт, което грубо казано е всеки работещ да си купи още една годишна винетка към тази, която вече си е купил.“

Тъй като данъчната тежест се разпределя между всички, включително пенсионери и деца, на практика се оказва, че за работещите свободата от правителството идва едва в средата на годината.

СТОЯН ПАНЧЕВ БЪЛГАРСКО ЛИБЕРТАРИАНСКО ОБЩЕСТВО
„ Независимо дали сте пенсионери, дори ученици, вие сте данакоплатци, защото 
когато отидете в магазина и си купите каквото и да било, върху него има 20 % ДДС. Всъщност най- големия данък, който плащаме.“

За новините на ТВ+ Десислава Томева. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
10:00
Новини
10:00
Футбол: Депортиво /Ла Коруня/ - Реал /М/ (Примера Дивисион, сезон 2017/18 - повторение)
09:30
Тенис: Елина Свитолина - Симона Халеп (Roger's Cup presented by National Bank, Торонто; WTA Premier 500 - II полуфинал, повторение)