Ученици търсиха европейското съкровище

Вторник, 09 Май 2017 18:42


В приключенско търсене на Европейското съкровище се включиха ученици от различни столични училища. Състезанието в Борисовата градина в столицата беше свързано с въпроси за Европейския съюз, умения за ориентация и физически игри. Организаторите направиха и специален щанд с безплатни информационни материали за правата ни при пътуване, почивка, работа и учене в рамките на Общността. Инициативите са по повод Деня на Европа.

 

Те са в 10 клас, учат в Софийската математическа гимназия и казват, че с хъс, знания и бързина ще спечелят поредния медал за училището.

КЛИМЕНТ БЕРБАТОВ, СМГ
Коя държава последно се присъедини към ЕС?
Отговор а) – Хърватия.

Те са един от десетте отбора, които се впуснаха в лова на съкровища и легенди. С карта и компас децата трябваше да намерят 5 места, на които ги чакаха въпроси и предизвикателства.

АНТОНИЯ ПАРАПАНОВА, ОРГАНИЗАТОР
"За да стигат от пункт до пункт, всеки един отбор получава улика. В тази улика има три въпроса, свързани с ЕС, с Европа, с празника. Ако те отговорят правилно на въпросите получават координатите, които ги водят към следващия им пункт".

Състезанието печели отборът, който най-бързо и прецизно е изпълнил всички задачи.

МАТЕЙ, СМГ
"ЕС предоставя една огромна свобода на хората, живеещи в него и тази свобода може да бъде използвана по различни начини - било то развитие на икономиката, на младите хора, развитие на бизнеса и всеобщи благини".

Една от благините е отпадането на таксите за роуминг от 15 юни за страните в ЕС. Ако се чудите дали заради това се налага да подписвате допълнителни документи, отговорът е не.

ДИМИТЪР МАРГАРИТОВ, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЗП
"Може в този период от време, в който се случва събитието, някои срочни договори на потребители да изтичат и те да бъдат приканени от своите оператори да ги подновят за определн срок, но тук е важно да кажем, че ако те не желаят да променят условията, при които говорят, договорите се трансформират в безсрочни и никой не може да ги принуди да подпишат нови срочни такива".

Децата се опитаха да решат най-важната задача днес – как да бъдат отбор, за да отговорят на въпросите за Общността и за да бъдат първи в игрите. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
02:00
"Родопски отражения" - документален филм
00:30
Тенис: Магда Линет - Петра Мартич (Mubadala Silicon Valley Classic, Сан Хосе; WTA 500 - повторение)