Ранни срещи с приказките

Неделя, 19 Март 2017 17:14


Децата трябва да се запознават с книгите още от най-ранна възраст . Психолози, писатели и родители търсят начини за насърчаване на четенето у подрастващите. Има ли значение какви книжки ще подберем за малките читатели? Ето и съветите.

Как да предизвикаме у децата интерес към книгите? Въпрос, който вълнува много родители, които искат децата им да имат пълноценен духовен и културен живот.

ЛЮБОВ МИРОНОВА АВТОР И ДЕТСКИ ПЕДАГОГ: Любовта към четенето се пренася от любовта към четенето на родителите, т.е. ако един родител обича да чете, той ще пренесе тази любов и върху децата си.

Първите срещи с книгите трябва да се случват още в бебешка възраст. А за всеки период от детството има подходящ тип литература.

ЛЮБОВ МИРОНОВА АВТОР И ДЕТСКИ ПЕДАГОГ: Ще дам един пример от валдорската педагогика, те как са го разграничили. В първи клас се четат приказки с чудеса и красота, да има чудо и детето да каже „Ааааааах“. Във втори клас се четат приказки, които са с поука, т.е. басни.

КАПКА КЪНЕВА ДИЗАЙНЕР И ИЛЮСТРАТОР НА ДЕТСКИ КНИГИ: Родителите в съвременното общество започват все повече и повече да разчитат на преподавателите да събудят интереса на децата им към четенето. А то може да се окаже, че дори и детската градина не е мястото, където това да се случи, а трябва да се случи у дома.

Чрез личен пример и любов към книгата се стига лесно до детската душа.

КАТЕРИНА КАЗАШКА МАЙКА: Ние четем книжки преди лягане общо взето, откакто детето стана на една година. За мен е важно на този етап тя да вижда и мен, и мъжа ми, че четем също. 01:12 – 01:22 Понякога и доста често си поплаквам. И тя ме пита защо плача. - Вие какво й отговаряте? - Защото си спомням моето детство и времето, в което на мен са ми чели. Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД