Кампания срещу рекламата на цигари

Вторник, 21 Февруари 2017 17:10


По данни на Световната здравна организация България е на второ място в Европа по брой на младежите на 15 годишна възраст, които пушат поне веднъж седмично. Близо 11 % от децата между 13 и 15 години употребяват редовно цигари, сочи глобално проучване за 2015 г. Изследвания доказват, че рекламите на тютюневи изделия влияят на психиката на децата и те пропушват по-рано.

Към момента единственият начин децата да не виждат реклама на тютюневи изделия е като им закрием очите. Рекламата е върху билбордове, по витрини и в магазини - навсякъде около нас.

Коалицията за живот без тютюнев дим, здравни и рекламни специалисти стартираха кампания „Рекламата на цигари им продава цигари“. Специалистите са категорични, че трябва да има пълна забрана на рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия.

Д-Р ГЕРГАНА ГЕШАНОВА, ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОАЛИЦИЯТА ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ
„Крайно време е нашето общество да стане чувствително и особено тези, които имат най-големи отговорности в държавата, крайно време е да се замислят и да гласуват едни закони, които да предпазват младите хора. Според мен това е наш дълг“.

Изследвания доказват, че е по-вероятно децата, които наблюдават реклами на тютюневи изделия, да започнат да пушат. Парадоксалното е, че видеоклипът, гледан от над 150 хил души, е изработен доброволно от рекламна агенция, която би загубила от забраняването на рекламите.

РАДОСЛАВ БИМБАЛОВ, УПРАВЛЯВАЩ ПАРТНЬОР В РЕКЛАМНА АГЕНЦИЯ
"Ние рекламистите зависим много от този сериозен цигарен бизнес. Техният рекламен бюджет възлиза на суми, които се равняват на най-големите рекламодатели в света. Тази реклама обаче трябва да бъде много прецизно насочена и да не се позволява тя да достига до деца, които не бива да бъдат подвластни".

И в крайна сметка въпросът е – да забраним на децата да виждат рекламата на тютюневи изделия или да забраним да я има? Още новини от
 
ТВ КАНАЛИ НА РОЗЕНФЕЛД и КО АД
04:00
"Изкуството - тогава, сега и завинаги: Деца - таланти" - 134 еп., предаване за изкуство
01:50
Тенис: Кристина Младенович - Паула Бадоса (Open 6eme Sens - Metropole De Lyon, Лион; WTA 250 - II четвъртфинал, повторение)
04:00
Футбол: Виляреал - Атлетико /М/ (Ла Лига Сантандер, сезон 2020/2021 - повторение)